paulo24_1985 Opublikowano 12 Czerwca 2010 #1 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Witam wszystkich Mam pytanko znajomi oddali mi zbiornik 450l bo wyjeżdżają za granicę na długo. Jestem uradowany, bo będę miał dwa takie same pod względem wielkości baniaki. Wiem że to jest nieodpowiednie forum ale mimo to proszę was o poradę ponieważ jest to dla mnie najbardziej zaufane źródło informacji(nie znalazłem innego forum o bardziej zbliżonej tematyce) . Chciałbym hodować p. pawiooką i cytrynową w jednym zbiorniku tak po 5 sztuk aż się dobiorą w pary i potem z redukować obsadę. Czy to jest dobry pomysł? Co o tym sądzicie, a może jakieś inne połączenia(zebra......) Z góry dzięki Cytuj
Kroczek33 Opublikowano 12 Czerwca 2010 #2 Opublikowano 12 Czerwca 2010 No nie wiem;/ Niektórzy uważają że 450l będzie optymalne na pare pawic. IMHO uważam że 300l też byłoby git dla pary pawic. No a co do twojego pytania to cytryny z pawicą w 450l nie polecam , a innych połączeń jest dużo a już na pewno z zebrą. Cytuj
Perez666 Opublikowano 12 Czerwca 2010 #3 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Tu masz forum o pawiookich http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_kunena&Itemid=504&func=listcat Cytuj
paulo24_1985 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor #4 Opublikowano 12 Czerwca 2010 dzięki za link a może sewrum z cytryną, albo same cytryny? Cytuj
Topielec Opublikowano 22 Czerwca 2010 #5 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Dobieraj biotopem - Ameryka Centralna i Ameryka Południowa to dwie zupełnie różne bajki. Jeśli chcesz tak duże pielęgnice jak na przykład cytrynowa, czy pawiookie, to w tym zbiorniku tylko obsada jednogatunkowa (jeśli chodzi o pielęgnice). Dla nich to akwarium wcale nie jest duże - ja bym powiedział minimalne. Jeśli zdecydujesz się na mniejsze gatunki typu np. severum, to śmiało możesz połączyć z innym podobnym gabarytami i charakterem gatunkiem. Najpierw zdecyduj się jednak, która Ameryka, a wtedy możemy dobierać obsadę. Cytuj
peterek Opublikowano 22 Czerwca 2010 #6 Opublikowano 22 Czerwca 2010 A niepodoba Ci sie Akara pomarańczopłetwa – Aequidens rivulatus? Moim zdaniem to najpiekniejsza ryba z tych duzych pielegnic i nierosnie tak duza jak oscary. Dział off topic służy poruszaniu tematów akwarystycznych wykraczających poza tematykę pozostałych działów. Nie jest to forum ogólnoakwarytyczne ale osobiście nie widzę w tym wątku nic złego. Zdjęć proszę nie wklejać - lepiej podac link do zdjęcia. mutra Cytuj
peterek Opublikowano 22 Czerwca 2010 #7 Opublikowano 22 Czerwca 2010 A o to fotka tej rybki: http://www.aquariumslife.com/wp-content/uploads/2010/02/green_terror.jpg Cytuj
paulo24_1985 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor #8 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Znam tą rybcie miałem ja kilka lat temu umarła ze starości albo z jakiejś naturalnej choroby Z decydowałem się na 5 pawic tiger i 2-3 sztuki oskar Cytuj
eljot Opublikowano 24 Czerwca 2010 #9 Opublikowano 24 Czerwca 2010 A ja bym ci zaproponował stadko (10-12 szuk) Pielęgnic Mekka -Cichlasoma meeki. Kedyś w Sosnowieckim egzotarium mieli piękne stado wyglądało bajecznie. Nie wiem czy dalej jest bo bardzo dawno nie byłem Cytuj
Topielec Opublikowano 25 Czerwca 2010 #10 Opublikowano 25 Czerwca 2010 Taka liczba pawiookich jest za duża na ten litraż, chyba że kupujesz maluchy i potem zredukujesz. Tylko nie Mekka... Eljot12, ta ryba teraz nazywa się Thorichthys meeki, rodzaj Cichlasoma już dawno został rozczłonkowany. Sorry, mam trochę skrzywienie na punkcie poprawnej systematyki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi