Skocz do zawartości

Menu dla Saulosi i Aulonocar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z moich obserwacji dodam jedynie, że przy karmieniu dwa razy dziennie musisz naprawdę zachować umiar bo sauloski to małe ryby ale potrafią szybko i dużo pochłaniać w trakcie karmienia i rosną z nich potem takie "kwadraciaki" przerośnięte, otłuszczone.

Możesz stosować czasami większe, namoczone granulaty, najlepiej tonące, z którymi aulonki poradzą sobie lepiej niż saulosy i proporcjonalnie więcej zjedzą od nich.

A obecnie mamy sezon na robale więc nie przesadzaj z tymi mrożonkami typu mix. Ja moje większe pysie dokarmiam w sezonie różnymi robasami, np złapana ćma wieczorkiem jest poza zasięgiem saulosków za to taki nimbo aż trzęsie się jak widzi mnie przed akwa

Opublikowano

więc tak, na polowanie potrzebujesz sforę psów myśliwskich, które wytropią i nagonią ofiarę, dobrą strzelbę,..... :)

a tak poważnie to podałem Tobie przykład ćmy ponieważ występują one w różnych wielkościach i są bardzo łatwe do złapania - zwabisz je wieczorem światłem, schowasz do pudełka i na drugi dzień jak znalazł. Dodatkowo ćma jest bardzo selektywna jeżeli chodzi o ryby, które chcesz karmić - zbyt duża jest poza zasięgiem mniejszych gatunków, których nie chcemy nią nakarmić. Oczywiście ryby trzeba przyzwyczaić do takiego pokarmu, wrzucony żywy owad pływający po tafli wody nie zawsze wzbudza zainteresowanie, czasami nawet potrafi wystraszyć ryby, ja moim, ćmę (żywą) podaję trzymając za skrzydła palcami i zanurzam pod wodę - atak jest błyskawiczny :)

podaję też większość komarów, które nawiedzą mi chatę, małe muchy i im podobne - bo nie wiem jak się to towarzystwo fachowo nazywa a lata tego trochę

oczywiście robię to 2 czasami 3 razy w tygodniu jako urozmaicenie diety bo nie mam zaufania do mrożonek sprzedawanych w sklepach - szczególnie latem

podawałem również wspomnianą dżdżownicę ale jakoś zainteresowanie było mizerne, lepsze już były larwy mrówek, które mieszkają bez mojego pozwolenia na trawniku i mnie wkurzają

jest jeszcze wiele robasów, którymi możemy wzbogacić dietę naszych mięso żernych pysi ale te, które podałem są łatwe w pozyskaniu