Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie 375 w porównaniu z poprzednim jest ogromne :P

W mojej wielgachnej miejscowości trochę kręcą nosem jeśli chodzi o załatwienie aulonocar więc może to znak że trzeba zostać przy mbuna wyłącznie. :)

Chociaż nie mówię Jackobfreibergi strasznie mi się podobają :)

Opublikowano

Tak samo myślałem gdy kupiłem 450l,ale wierz mi po miesiącu będzie wyglądało na malutkie i będziesz przeklinał dlaczego nie kupiłeś przynajmniej 200cm.

Opublikowano

Tak samo myślałem gdy kupiłem 450l,ale wierz mi po miesiącu będzie wyglądało na malutkie i będziesz przeklinał dlaczego nie kupiłeś przynajmniej 200cm.

Ja czułem się też przerażony wielkością 240 jak ja kupiłem a teraz pfff minimalny next zbiornik to 200x50x50.[wymarzony]

hehe rozumiem kolegę gianta

Opublikowano

Kto by nie chciał większego :)

Niestety 150 to max gdzieś się muszą jeszcze drzwi na ścianie zmieścić :P innego miejsca nie mam a nie dam akwarium przy grzejniku lub w słońcu. Obecnie miejsce jest spokojne i nie zbyt jasne tak więc raczej odpowiednie.

Opublikowano

witam

na taki duży baniak jak ty masz to spokojnie 4 gatunki.

Pamiętaj o tym że jak dasz mało ryb to Ci sie pogubią po kryjówkach a po drugie będą bardzo płochliwe.Ja jestem za kontrolowanym przerybieniem choć się bałem tego.Napiszę prosto mam saulosi,maingano,yellowki i socolofi w baniaku 240 l.,dopóki były 2 gatunki czyli saulosi i yellowki w obsadzie 2+4 miałem problemy z samcami po prostu się tłukły.Poznałem gościa co ma hodowle pysi od 12 lat i powiedział mi wiele na temat tych ryb.Po dokupieniu reszty rybek teraz mam spokój już nie jest tak agresywnie w akwarium.A bajek o tym że ryby się nie będą rozmnażać w przerybionym akwa niesłuchaj.Ważne aby obsadzić akwarium albo roślinożernymi albo bardziej mięsożernymi.

A po drugie akwarium im większe tym lepsze to jest złota zasada.Sam zamówiłem sobie 240*60*60 :D

I nie piszcie że się znęcam nad rybami ale naprawdę przerybienie jest o.k oczywiście w granicach rozsądku

Opublikowano

a proponuje Ci saulosi coral są ładniejsze.

a obsada:

saulosi coral 3+9

acei 2+5

maingano 2+6(tu cięzko płec małych rozpoznac)

yelowki 2+6

i bedziesz miał kolorowo.

a jeśli możesz to kup najlepiej naraz i wpuść w jednym czasie,jest ważne.

Najgorzej jak co jakiś czas kupuje sie po 1 lub dwie rybki i wpuszcza do już zasiedlonego zbiornika.