Skocz do zawartości

zielony dywanik??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no2-0

no3-50

kh-15

ph-8

co mnie dziwi spadlo mi no3 bo przy wiekszosci pomiarow bylo blizej 75-100 niz 50 a woda przed cotygodniowa podmianka

w kranie mam co mnie ucieszylo bo z reguly mialem no3 okolo 30-40

no2-0

no3-20

kh-10

ph-7,6

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

odswieze temat: zaciemnienie na tydzien spowodowalo znikniecie na 2 tygodnie, ale niestety wrocily, teraz akwarium mam znow zaciemnione dwa dni, i dzis zakupilem davercin 250mg, i prosilbym o pomoc w ustaleniu dawki leku akwarium okolo 340 litrow i jak dlugo podawac.

Opublikowano

dawkowanie to 250mg/100l wody(wody netto - nie objętości akwarium). Stosujesz codziennie przed zgaszeniem światła (na noc), przez 8 dni a potem podmieniasz wodę i filtrujesz przez węgiel.

Glony zdychają od erytromycyny a kuracja nie gwarantuje sukcesu w Twoim wypadku. Jeżeli wróciły po zaciemnieniu to znaczy, że coś jest nie tak z wodą. Dalej obstawiam fosfor.

Opublikowano

fosfor może być przyczyną, a jakże. Jesteśmy z tego samego miasta, ostatnio mierzyłem i wskoczył mi 1,5-2,0. W czerwcu odbywało się czyszczenie rur wodociągowych. Niby czyścili mechanicznie, ale może coś wzruszyli i wpłynęło...

w tym przypadku proponuję kupno trochę taniej wody z Biedronki, wyłączyc światło, natleniać i czekać.

Opublikowano
jeżeli problemem jest fosfor to wkład pochłaniający fosforany powinien pomóc. Na szczęscie są stosunkowo tanie.

jakis konkretny polecasz?

Opublikowano

osobiście PhosGuard seachemu bo jest wygodny w stosowaniu i niezbyt drogi, ale każdy pochłaniacz w IMO sprawdzi się dobrze bo w większości oparte są na tlenku glinu.