Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ przez Polskę przetacza się fala powodziowa,zaciekawiony postanowiłem sprawdzić parametry wody w kranie.

Oto i one:

No3=1>5

pH=<7,4

gh=4

kh=2

W porównaniu z październikiem zeszłego roku nieznacznie spadło kh i gh.Najważniejsze to to,że No3 nie wzrosło :P

Jak sytuacja wygląda u Was?

Opublikowano

zbadaj i inne parametry :/

a w szczególności to czy wodę chlorują czy jeszcze gorzej gdy dodają chloraminę.

z tego co wiem to pełno w wodzie pestycydów, innych związków z nawozów czy pałeczki okrężnicy i inne świństwa

Opublikowano

tak jak i na wiele innych rzeczy które badania robi sanepid.

ja dla wszelkiego złego w tej chwili nie używam kranówki, pomimo tego, że sanepid dopuszcza wodę do spożycia, chociaż w dwóch okolicznych wioskach zakazał używania wody do celów spożywczych i higienicznych

Opublikowano

Dużo zależy od stacji uzdatniania i punktu poboru wody. Jeżeli wodociągi ciągną wodę z rzeki na której jest stan alarmowy/ostrzegawczy to najbardziej prawdopodobne jest zwiększone stężenie azotanów. Pestycydy nie są dużym zagrożeniem - obecnie stosowane rozkładają się w ciągu kilku-kilkunastu godzin. Jeżeli masz własne ujęcie albo punkt czerpania wody jest niewielki (małe miejscowości, instalacje korzystające z ujęć na małej głębokości) to istnieje możliwość skażenia substancjami ropopochodnymi. W dużych miastach jest ono wykluczone.

Co do chloraminy to używana jest ona stosunkowo rzadko - raczej zwiększa się ilość chloru w wodzie.

Ja podobnie jak Yaro staram się nie podmieniać wody po roztopach i intensywnych opadach ale robię tak ze względu na NO3 które potrafi z 10ppm skoczyć do 30-35ppm