Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
]nabe, 3 litry wkładu biologicznego to za mało? Wiesz jaką ma powierzchnię biologiczną litr zwykłej ceramiki do filtrów?

Za małą w wymienionym w wątku akwarium. Dlaczego tak się stało nie zgaduję, ale to co jest nie ma wystarczającej wydajności. I po co zaraz o tej ceramice, jakby nie można było użyć gąbek.

]

Albo na przykład w sklepach zoologicznych gdzie są tylko filtry wewnętrzne

gąbkowe i dużo ryb, czy tam jest NO2?

Mierzyłeś? Jak dlugo trzymają tam ryby,jak często i w jakiej ilości wymieniają wodę?

Opublikowano
Za małą w wymienionym w wątku akwarium.
Aha, czyli w tym akwarium za małą a w tysiącach innych akwarii zupełnie wystarczającą. No to ciekawe.

jak często i w jakiej ilości wymieniają wodę?
Sugerujesz, że w "przemyśle" akwarystycznym tańsze albo też mniej czasochłonne są podmiany wody powiedzmy co 2 dni? Bo po 2 dniach gdy jest 50 rybek w akwarium 40L to NO2 leci w niebo. A uwierz mi, że taka ilość ryb może tam być miesiąc albo i kilka, zwracałem kiedyś uwagę jak szybko ubywa ryb np. w zoo natura, ubywa bardzo powoli.

A skoro podmiana wody co dwa dni nie jest ani tańsza ani szybsza od garstki ceramiki to znaczy, że ryby siedzą cały czas w wysokim NO2? Nie uwierzę w to :) Chociażby ze względu na ekonomię, jak jest NO2 to ryby po prostu masowo chorują.

To co piszesz oznaczało by, że w 90% akwarii jest NO2 na wysokim poziomie bo 90% akwarii nie ma stosunku 176ml ceramiki na jedną rybę a z tego tematu wynika, że 3 litry to za mało na 17 ryb. 3L na 17 to jest 176ml na sztukę. Do tego jeszcze 90% akwarii nie jest tak często odmulane i nie ma tak często podmian wody jak to z tego tematu.

Dla mnie jest to niemożliwe, nierealne i herezja :)

Opublikowano

uruchom napowietrzanie (jeśli go nie ma).

Jeśli do tej pory nie było problemu z NO2 oznacza to że wkłady mogą być pozapychane. Przeczyść filtr i daj znać 2-3 dni później jak efekty. Dopiero wtedy jeśli to nie pomoże poszukamy kolejnego rozwiązania.

Opublikowano

Przepłukałem wkłady (oczywiście wodą z akwa) - trochę syfu w kuble było. Podmieniłem też 30 litrów wody. Jutro zmierzę parametry i dam znać co i jak?

Opublikowano

Pomiar dokonany przed kolejną podniamą wody, tydzień po płukaniu filtra. Oto parametry:

NO2=0-0,025

NO3=10-20

pH=7,4-7,6

kH=8

gH=5.