Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jad do tego doszedłeś, bo Tanga na pierwszy rzut oka ma chociażby o znacznie wyższe pH, bardzo stabilną temperaturę w ciągu roku, niskie natlenienie głębszych wód, pływy...

Opublikowano
Jad do tego doszedłeś, bo Tanga na pierwszy rzut oka ma chociażby o znacznie wyższe pH, bardzo stabilną temperaturę w ciągu roku, niskie natlenienie głębszych wód, pływy...

Zobacz podstawowe parametry jak KH,GH,pH,przewodność......

Opublikowano

Szczegolnie ryby z wieloletniego wchowu jakie sa zwykle w Polsce odczuwaja te warunki :mrgreen: , dawno przystosowaly sie do Polskiej twardej kranowki i zastepczego pokarmu jakim je żywisz ,to tak jakbys mowil ze koreanczyk nie moze żyć w Polsce bo panuje tu inny klimat... nie jest to laczenie ryb o odmiennych biegunach co do wymagan życiowych lecz o bardzo zblizonych za równo pod wzgledem srodowiska jak i zywienia.

Sam jestem przeciwnikiem mieszania biotopow ale nie wmawiam nikomu ze, nie mozna bo ja tak nie mam i grozi to katastrofa ekologiczna czy masowymi zgonami :mrgreen: bo to nie prawda !

Opublikowano

Temat stary jak świat, tylko że żaden , ale to żaden z "hodowców" , nie trzymał ryb dłużej niż rok , półtora.

Albo miał je "kolega" , albo słyszał , że ktoś trzymał. I nic więcej.

Chcesz przykładu , że można wszystko do akwarium wsadzić i będzie żyło?

Proszę bardzo: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6460638984fdde3c.html

Żyją?

Pewnie , ale czy to Ci się podoba?

Mnie nie, tak samo jak Tropheusy razem z Demasoni, widziałem akwarium , gdzie się zatłukły po kilku latach "zgodnego "życia.

To jest forum Malawi i propagujemy tutaj ryby z tego jeziora, dużo ludzi trzyma także tanganikańskie ryby , ale w osobnych akwariach i niech tak pozostanie , bo to naturalne.

Opublikowano
Polit, zmień okulistę.

To podaj swoje parametry(te co wymieniłem) i ciekawe czy masz wodę jak w Jeziorze Malawi :mrgreen:

Ps.Jak ktoś ma inne zdanie od was to zaraz nietrafione komentarze się pojawiają...

Opublikowano

Różne liczby z pomiarów to chyba wystarczający powód żeby uznać warunki za inne, nie wiem jak dziecku tłumaczyć? Wody w akwarium nie mam "malawijskiej", bo mi na tym nie zależy, staram się utrzymać tylko odpowiednie pH.Zresztą to co mam w swoim baniaku albo w kranie w żaden sposób nie wpływa na wyniki badań wody z tych jezior afrykańskich które są różne :]

Opublikowano
Różne liczby z pomiarów to chyba wystarczający powód żeby uznać warunki za inne, nie wiem jak dziecku tłumaczyć? Wody w akwarium nie mam "malawijskiej", bo mi na tym nie zależy, staram się utrzymać tylko odpowiednie pH.Zresztą to co mam w swoim baniaku albo w kranie w żaden sposób nie wpływa na wyniki badań wody z tych jezior afrykańskich które są różne :]

I o to chodzi,że nie masz wody "malawijskiej",więc ryby hodowane na kranówce z tych biotopów(Tanganika,Malawi) nie mają innych wymagań co do wody.

Więc pisanie,że potrzebują innych parametrów wody i dlatego nie powinno się ich trzymać razem jest bez sensu.

Opublikowano
Wody w akwarium nie mam "malawijskiej", bo mi na tym nie zależy, staram się utrzymać tylko odpowiednie pH.

to jest właśnie obłuda. Z tego punktu widzenia nie ma problemu z mieszaniem ryb z róznych jezior. Nie mówię tu o biotopach.

To co lansuje się na forach malawi, tanganika to są akwaria biotopowe ale w ujęciu środowiskowym. Jesli nie odwzorowujesz dokładnie parametrów wody, to zapewne w każdym przypadku postąpiłbyś tak samo. Stąd w swoich 3 akwariach tanga, malawi, wiktorii miałbyś taką samą wodę - a to oznacza, że pomimo różnic w skladzie wód poszczególnyhc jezior, warunki hodowlane są identyczne.

każdy odpowiedzialny akwarysta dobiera tak ryby, by warunki życia były zbliżone do naturalnych np. biotop. - tu skalisty biotop, wód zasadowych, przejrzystych

- zywiących się tym samym pokarmem

- cechujace się podobnym temperamentem.

Stad ryby z tego samego biotopu, nei zawsze do siebie pasują: owca i wilk - mieszkańcy jednego biotopu a różnych temperamentach i nawykach żywieniowych.

Pisze się też by nie mieszać biologi. Ale nie chodzi tu, że biologia tj. flora bakteryjna jest inna w malawi czy tanganice. Wielu zapomina, że ryby z odłowu posiadaja ODMIENNĄ florę bakteryjną od ryb zamieszkujących akwaria, nawet z doskonale odwzorowanych środowisk. Wielu z nas takze do doswiadcza. akwa jest wydaje się stabilne, wszystkie ryby zdrowe, do czasu dokupienia nowyhc ryb.

tak więc połączenie ryb z różnych jezior, ale uwzględniające cehcy ryb, nawyki żywieniowe itp. jest mniejszym błedem niż wymieeszanie ryb niby z jednego jeziora a odmiennych nawykach żywienonych, a i sposobie bytowania jak mbuna i nie-mbuna.

Idąc dalej tokiem myslenia tutejszych ortodoksów, dochodzimy do zbiornika jednogatunkowego - jako zbiornika idealnego, rzadziej dwugatunkowego, kiedy w naturze jest symbioza. np. Synodontisy i ich rozród polegający na podrzucaniu swoich jaj innym gatunkom inkubującym ikrę.

Apeluję: budujmy akwaria środowiskowe,jednego biotopu. - podchodząc w ten sposób zmuszamy sie nijako do dogłębszego poznania tych środowisk, a nie pobieznego. Tym się rózni akwarystya zaawansowany od trzymacza rybek. Przy czym można być świadomym trzymaczem i nie robić błędów.