Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obok pielęgnic amerykańskich postanowiłem postawić 240l (120x40x50) poświęcone Malawi. Zastanawiam się nad obsadą. Mbuna szczerze mówiąc mnie nie porywają jakoś szczególnie, za to Aulonocary wgniatają w fotel.

Zdecydowałem się na połączenie Aulonocar i Mbuna w jednym zbiorniku. Wymaga to trochę wprawy jednak na szczęście mam już trochę doświadczenia z pyszczakami. Sądzę że dam radę.

Oto moja propozycja obsady:

Aulonocara jacobfreibergi/Aulonocara sp. Red Rubin - 2 samce i 5 samic

Labidochromis caeruleus - 1 samiec i 3 samice

Pseudotropheus saulosi - 3 samce i 6 samic

Lub:

Aulonocara jacobfreibergi/Aulonocara sp. Red Rubin - 2 samce i 5 samic

Labidochromis caeruleus - 3 samce i 6 samic

Pseudotropheus saulosi - 1 samiec i 3 samice

Co do wystroju to planuje takie coś: http://img18.imageshack.us/img18/9981/image4rv.jpg

Czyli lewa strona to piaszczysta pustynia dla Aulonocar a rumowisko skalne dla wszystkiego innego co będzie nim zainteresowane.

Jako kamień chce wykorzystać łupek z mojej dawnej Tanganiki, wygląda on tak: http://img236.imageshack.us/img236/9980/33822470ua5.jpg

Zastanawiam się czy będzie to dobre rozwiązanie. Chciałem żeby akwarium imitowało zejście brzegu jeziora do strefy piaszczystej.

Co sądzicie o tym wszystkim?

Chcę zaznaczyć że miałem już wcześniej styczność z rybami z Malawi jak i z Tanganiki więc nie jestem zielony w temacie.

Pozdrawiam Michał.

Opublikowano

Saulosa z rubin red myślę że możesz spróbować. Nie skłaniał bym się jednak ku trzem gatunkom. Masz małe akwarium, dwa różne gatunki.

Na serwisie z tego co pamiętam jest artykuł harisimiego na temat takich połączeń.

Opublikowano

Czyli z non mbuna wybrać Aulonocara sp.? Podobno rosną mniejsze a to kluczowa kwestia.

Aha i która filtracja była by lepsza:

-Tetra Tex EX 700 (biolog)

-AquaEl UNIFILTER 1000 (mechanik)

czy:

-Eheim Professionel III 2080 za wszystko.

Niewiem czy Eheim nie zrobi mi pralki w akwarium bo polecany jest do zbiornikach o pojemności 1000 litrów :roll:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Obsada już prawie zdecydowana:

Wygląda tak:

-Aulonocara sp. Red Rubin - 2 samce i 5 samic

-Lipochromis sp "matumbi hunter" - 1 samiec i 2 samice (piękny pyszczak z Wiktorii, oto jak wygląda: http://www.cichlidexplorer.com/wp-content/uploads/2010/01/Lipochromis-sp-Matumbi-Hunter-male.jpg)

I chyba te dwa gatunki wystarczą choć myślałem nad dodaniem saulosi.

Lipochromisy są dość małe i nie należą do agresywnych ryb więc nikomu w drogę nie będą wchodzić. To takie stadne pielęgnice. Zajmę się ich hodowlą gdyż tego gatunku w Polsce praktycznie nie ma. Ich sprawa czy pasują do obsady już została omówiona więc wpasują się idealnie do Aulonocar :wink:

Co sądzicie?

Opublikowano

Sądzimy,że będziesz pierwszym który zda relację z tego eksperymentu. Tylko skąd weźmiesz te lipochromisy? Niby stadne, więc czemu tylko 3 szt? Oj będzie ciekawie, proszę o podzielenie się wrażeniami z hodowli!