Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem już baniak ale jakoś tak nie mam go jak za bardzo w chacie ustawić.

Z kobitą wojna bo powiedziałem że będzie i będzie ale teraz tak się zastanawiam i myślę że trochę racji Ona ma.

Dziwnie będzie to wyglądało bo baniak niestandardowy 134x77x41 czyli 423 litry brutto i 1.03 metra kwadratowego powierzchni dna.

Pomyślałem że jednak chyba pójdę na ustępstwo i kupię troszkę węższy ale dłuższy tzn. 183x46x61 czyli 513 litrów i 0.84 mkw powierzchni.

Jest jeszcze trzecia możliwość - baniak 183x61x61 czyli 680 litrów i 1.11 mkw powierzchni ale tu byłby problem bo tył akwa musiałby być bezpośrednio przy ścianie (no może bym mógł sobie pozwolić na 1cm luzu ale nie więcej) - bylby problem z rurami, kablami itp - wszystko by musiało iść z boku akwa.

Jak na razie poradźcie który z dwóch pierwszych lepszy - krótszy i szerszy czy dłuższy węższy...

Opublikowano

Zdaje sie ze nie ma na to odpowiedzi (posrednio kto jakie lubi), tak czy siak zalezny jestes od mozliwosci postawienia i dopasowania akwarium do pomieszczenia ( w ktorym stoi to i w taki sposob jak tobie odpowiada).

Wiec dopasuj wymiarami i juz, przecierz nie przesuniesz sciany.

Mnie sie podobaja własnie dlugie, ale sa gatunki ryb ktore wymagaja jak najwiekszej powierzchni dna i wysokosc lustra wody nei ma przy tym znaczenia, moze wyjdz od potrzeb gatunkow ktore trzymasz ?

Opublikowano
sa gatunki ryb ktore wymagaja jak najwiekszej powierzchni dna i wysokosc lustra wody nei ma przy tym znaczenia, moze wyjdz od potrzeb gatunkow ktore trzymasz ?

Malawijskie pyszczaki potrzebują właśnie jak największej powierzchni dna , obejmują rewiry w poziomi , nie pionie , więc jakie to gatunki robią innaczej?

Kunta , bierz to trzecie, z dwóch powodow.

Po pierwsze największa powierzchnia dna , a po drugie największa pojemność.

Za pół roku i tak wyda Ci się za małe :mrgreen:

Opublikowano

pierwotne 77 cm głębokości to sporo, drugie natomiast 46 cm, pomimo że dłuższe, to jednak za mało.

te 180/60/60 wydaje się całkiem niezłym zbiornikeim.

Ostatecznie 180/60/40 cm jest chyba znacznie lepszym rozwiązaniem niż 180/40/60h.

sam obecnie sklaniam się do 200/60(70)/60. W tym drugim przypadku będę miał podobny problem, bo akwa bezpośrednio przy scianie.

Pomyśl nad szerokościa. BO jesli nie planujesz sypać góry kamieni, a wystarczy kilka wolnostjących i tło, to głębkość nie musi być znaczna. Proporcje głębi z morskiego wynikaja m.in. z możliwości ułożenia skały, by obraz nie był płaski.

Ponadto wolno stojące akwa wymagają byc szersze niż ich odpowiedniki z przednią szybą ekspozycyjną.

Opublikowano
A czy ja napisalem malawijskie?

A to my na forum SA jesteśmy?

Bierz Nurosławie ten 70cm szeroki , w Malawi taka szerokość też jest dobra , w mojej 800 wlaśnie szerokość była 70cm i gdyby nie to że szersze nie weszłoby do domu , a nie chciałem kleić na miejscu wziąłbym nawet 80cm.

Z wysokością zaś zatrzymałbym się na 55cm, choć to zależy jakie kto ma długie ręce :mrgreen:

Przy 60cm wys. akwarium i zalożonej koronie ja mam trudności z czyszczeniem szyb przy dnie.

Opublikowano
a nie chciałem kleić na miejscu wziąłbym nawet 80cm.

Trzeba było kleić. Ja mam już fotorelację z klejenia Zbysiowego zbiorniczka. Klejenie, jak klejenie, ale, ale- primo- mój nadzór i uwagi, a także piwko- bezcenne.

A tak, to podźwigałam z Wami, zahaczyliśmy o winkiel i tyle zabawy było:P:P

Opublikowano

Danielu a tylko w Malawi sa ryby ?

Co to jakies podzialy obozowe tu Malawi tam Tanganika a za rogiem SA?

Rozmowy o innych zbiornikach i rybach w kontekscie Malawi sa niepolityczne? :D

Pytania oczywiscie retoryczne ,ale zastanawiajace.