Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pisałem w innym temacie ze mam złą obsade w akwarium. Teraz mam problem z Maingano, mianowicie mam 2 samce+1 samica. Zauważyłem ze samiec dominujący nie jest w sferze zainteresowań samiczki, ktora najprawdopodobniej szykuje się do tarła z samce zdominowanym. Czy odłowić samca dominującego czy raczej go pozostawić? I czy w ogóle może zaistnieć taka sytuacja( Malawi zajmuje się 3 miesiące, i moglem pomylić płci). I jeszcze pytanko do mojej złej obsady jak mogę rozłożyć rybcie w akwariach 2x 200l i 1x128 jeżeli posiadam następujące rybki: Dorosłe: Demansoni 1 szt.(6cm) Maingano 3szt(7cm) Acei 5szt(6-7cm) Caraleus 2szt.(5-6)cm Auratus 1szt(9cm) Red-red 2szt. (6-8cm). Młodzież demansoni 2szt.(3cm) Sprengerae 4szt.(rdzawy 3.5cm) Saulosi 3szt.(2.5cm) Acei 2szt.(5cm) Maingano 2 szt. (2.5cm). I co ewentualnie musiał bym oddać ?

Opublikowano

Niezły miszmasz :( na pewno do oddania Acei i Redy, za duże do twoich zbiorników, oddałbym też auratusa bo jeden.

Do 128 dałbym saulosi w układzie 1+5, w jednej 200 zmieści się maingano z yello. Zostaje 200l i rdzawe i demasoni ale nie wiem czy to dobry pomysł :?: Ewentualnie w jednej 200 Yello i Rdzawe a w drugiej demasoni i maingano (trochę hardcor). Dokupić młodych aby docelowo wszystkie były w układach 1+4-5.

Ale może wypowiedzą się bardziej doświadczeni.

Opublikowano

Są rózne gatunki np:

Iodotropheus sprengerae

Metriaclima livingstoni

Pseudotropheus lime

Labidochromis chisumulae

Labidochromis c. "yellow"

Labidochromis sp. perllmut

Melanochromis dialeptos

i oklepany Ps. saulosi

Opublikowano

Saulosi mam w 126l . Chciałbym w takim razie maingano+yellowki lub maingano+afra. Nie bedzie tragedii przy takich układach?