Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zbiornik 240l Filtracja dwa kubły JBL e900 mechanik + biolog.

Chciałbym wpuścić dwa Melanochromisy:

- Melanochromis cyaneorhabdos 8 szt

- Melanochromis auratus 8 szt

Pożniej redukcja do np 1+3-5

Widziałem opinie że nie powinno byc problemu jeśli będzie po jednym samcu. Ale z drugiej strony piszecie że melanochromisy to raczej tylko jeden gatunek.

Czytałem o krzyzówkach ale przeciez maja inne kolory. Wielkość jest podobna, pokarm podobny. W 240 będa miały trochę miejsca żeby się nawzajem unikać.

Czy zaryzykowac te dwa gatunki?

Mam dostęp do tych gatunków od ręki i bardzo mi sie podobają a np saulosi musiałbym gdzies wysyłkowo kupić.

Opublikowano

W tym przypadku nie martwiłbym się o krzyżówki zwłaszcza gdy będziesz miał dobrane haremy, a raczej niepokoiłbym się temperamentem auratusa. Z tego co czytałem to melanochromisy lubią skałki więc przy odpowiedniej aranżacji osobiści bym spróbował (no ale fachowcem nie jestem).

Opublikowano

Maingano też aniołkiem nie jest.Jak zauważył eljot12 lubią skały a gdy sobie upatrzy jakąś to jej broni by po chwili podpłynąć na drugi koniec akwa i bronić innej...Miałem je kiedyś i dokładnie tak to wyglądało :P

Opublikowano

Czyli raczej odradzacie? Czy tylko ostrzegacie?

Nie będe miał duzo tych ryb w sumie będzie docelowo około 10 sztuk, skałek jest sporo (galeria) a już dorzuciełem troche kamieni dla zwiekszenia ilościk kryjówek.

chyba zdecyduję się spróbować. W razie jakby się chciały zamordować na wzajem zamienie auratusy na saulosi.

Opublikowano
chyba zdecyduję się spróbować

Tak jak w podpisie nabe "jedyne co ważne to czyny odważne" :) i koniecznie zdaj relację z hodowli, bo chyba będzie to pierwsza taka obsada na forum.

Opublikowano
bo chyba będzie to pierwsza taka obsada na forum

To niby że jak? Jeśli ktoś mi powie że próbował i nie wyszło to zaczne szukać saulosi. Ale jeśli naprawdę nie ma nikogo kto by miał i był zadowolony to na pewno spóbuje. Właściciel sklepu mówi że będzie ok.

Opublikowano

właściciel sklepu poleciłby ci nawet pawiookie i skalary i troszkę pyszczaków żeby kolorowo było. :shock: :?

Nie wierz mu nigdy!

Ale ta obsada może być ok jeżeli się nie będą krzyżować.

W każdym razie nigdy o takim połączeniu nie słyszałem

Opublikowano
- Melanochromis cyaneorhabdos 8 szt

- Melanochromis auratus 8 szt

na moje oko możesz liczyć się z krzyżowaniem, bo fakt, że utworzysz haremy o niczym nie świadczy, dominujący samiec jednego melanochr. bez trudu poradzi sobie z innymi - ale to tylko moja wersja wydarzeń, oczywiście nie musi się sprawdzić

jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że widziałem jak samiec protomelasa wycierał z powodzeniem samice copadichromisa - nie przeszkadzał mu fakt, że dobrane były w haremach. W chwili obecnej też mam takie połączenie i jest OK - ale to tylko akwarium.....

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

hej forumowicze. od calkiem niedawna mam swoje male malawi wiec moje spostrzezenia i doswiadczenie moga byc mniej warte. otoz w swoim akwa mialem od okolo 4 miesiecy uklad 2+3 yellow, 1+2 johani i 2+3 maingano ktore byly znacznie mlodsze... powinny wiec zostac w jakis sposob zdominowane albo cus... tak jednak sie nie dzialo... samce pozajmowaly swoje terytoria, samice plywaly wszedzie gdzie sie im podobalo i wszystko bylo git... niestety 2,5 tyg temu dopadlo moj baniak chorobsko i kilka szt padlo: 1+1 yellow, 1+1 maingano...po zakonczeniu leczenia wymienilem 100% wody, kamienie oplukalem woda z akwarium z dodatkiem soli (mialem kulorzeska - ospa. moze i nie ten watek ale chcialem byc dokladny). akwa na momencie odzyskalo stabilnosc... jedynie zaczelo mi wygladac troche pustawo... dokupilem wiec 1 samice maingano, poczytalem troche forum i zrobilem cos wbrew temu co pisali inni... dokupilem 1+1 auratusa i jeszcze dokupie 1 samiczke - poprostu nie mieli wiecej...jaki efekt: maingano zaakceptowaly nowa mlodsza kolezanke bez wiekszych spiec a auratus przez 2 wieczory wywalczal pozycje z mainganami... johani bedac najwiekszy zatoczyl kilka kolek wokol auratusa pokazujac kto rzadzi i mu odpuscil. tak wiec uklad jest teraz: 1+2 yellow, 1+3 maingano, 1+2 johani i 1+1 auratus (w niecalych 200l o dlugosci 122cm baniak)... kazdy obral swoj rewir, samiczki olewaja system i plywaja wszedzie i znowu mam w baniaku gites jezeli chodzi o agresje a o bastardy nie dygam bo i tak nie zamierzam odlawiac mlodych... 8)