Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a mi niestety panel zaczął moknąć i gnić - pewnie moja wina bo parę razy wylała mi się woda, w pewnym momencie jedna strona troszkę przysiadła i akwarium się przechyliło w lewo, na szczęście było to tylko akwa 240 a nie 720.

Więc moze się nic nie stać, ale gdy mam możliwość to wolę zrobić wylewkę i mieć święty spokój.

Opublikowano
proponuję udać się na jakąś budowę blokowisk i poprzyglądać się co zazwyczaj się tam odbywa, oczywiście zmalało pijaństwo w porównaniu z latami 80 :) ale nie o to chodzi, zapewne zauważysz, że w trakcie budowy takiego bloku czasami na stropach dźwigiem podaje się całe palety materiałów budowlanych potrzebnych do dalszego wykańczania np. cegły do ścianek działowych, tynki, palety z płytami GK itp. każda z tych palet waży więcej niż Twoje planowane akwarium a jak sam się przekonasz czasami w jednym takim miejscu poustawiane jest kilka palet obok siebie - więc nawet biorąc poprawkę na budownictwo z lat 80 nie masz się zupełnie czego obawiać

to ja proponuje udac sie na jakas budowe a nie wprowadzac ludzi blad na podstawie obserwacji z zewnatrz.

kazdy strop w fazie budowy jest podparty stemplami od spodu, az do samych fundamentow. w niektorych przypadkach przechowywanie materialow budowlanych - np na tarasach, uwzglednia sie w obliczeniach jesli ma to byc stale miejsce przeladunkowe.

to troche zbyt powazny temat na takie opinie na podstawie jakichs tam obserwacji, bo cos sie komus wydaje.

postawienie 2 palet cementu na stropie bez podstemplowania w najlepszym wypadku skonczy sie tylko popekaniem stropu od spodu.

budynki mieszkalne projektuje sie na 210 kg/m2, takie sa normy i nikt nie wyrzuca pieniedzy w bloto robiac konstrukcje ktora mialaby wytrzymac kilka ton/m2.

budynki obciazone 210kg/m2 sa w 100% bezpieczne jesli sa dobrze wykonane. sa dodatkowe zapasy bezpieczenstwa w wytrzymalosci materialow wynikajace z procesu produkcji itp itd, ale mowienie komus stawiaj 720 litrow gdzie chcesz i "nie masz sie zupelnie czego obawiac" nie jest dobra odpowiedzia.

postawienie tego przy scianie nosnej minimalizuje ryzyko, ale postawienie tego na stropie belkowym, rownolegle do belek, w duzym pomieszczeniu, w osi belki w srodku rozpietosci to duza niemal gwarantowana katastrofa.

trzeba poprostu wiedziec jaki ma sie strop i dobrze to przemyslec, wtedy bedzie ok.

Opublikowano

budynki mieszkalne projektuje sie na 210 kg/m2, takie są normy

Kurcze a ja czytając cokolwiek na ten temat to widzę że wszędzie podają kN/m2.

Przytoczył byś normę która opisuje te 210kg/m2 - będę Ci bardzo wdzięczny.

Opublikowano

Przeciętna kanapa trzy osobowa zajmuje 160x50, waży jakieś 70kg. Trzech facetów, dobrze wyrośniętych, z ubraniami- 250kg... kurcze, skąd ta norma, bo co prawda mieszkam w komunistycznym budownictwie, ale az strach kupic nowe mieszkanie w tym kontekście.

Opublikowano

wytrzymałość stropu 210 kg/m2. Pokój ma powierzchnie 15 m2, czyli strop pokoju jest w stanie przejąc obciązenie równe 3150 kg. -

patrząc inaczej człowiek: waga 80 kg, powierzchnia stopy 30 cmx10cm = 0,03 m2 x 2 = 0,06 m2

Obciążenie jakie wywiera ludzka stopa na grunt wynosi: 80kg/0,06 m2 = 1333 kg/m2 - zarywa się coś pod nami ? nie bo masa jest jednak równa 80 kg. Dlatego też po założeniu nart na nogi zapadamy się mniej w śnieg, bo narty przenoszą nasz ciężar na większą powierzchnię - stąd i mniejsze obciążenie wywieramy wówczas na grunt. A na stropie taką funkcję pełni dodatkowe deskowanie, wylewka, panele czyli podłoga.

Siła przyciągania Ziemi działająca na człowieka o masie 80 kg wynosi około 785 N.

Kanapa o wadze 70 kg upuszczona z wysokości 10 m oddziaływuje na ten strop z siłą znacznie wiekszą niż wynikałoby to tylko z wagi kanapy. Stąd wytrzymałość elementów, w tym stropu podaje się w kN.

Opublikowano

kN to rozumiem, to tak jakby wszyscy Chinczycy podskoczyli w tym samym czasie to Ziemia wypadla by ze swojej orbity, ale nadal nie rozumiem dlaczego tak niska jest wytrzymalosc statyczna czyli te 210kg/m2 bo zakladajac ze akwarium z szafka wazy okolo 500kg i jest to rozlozone na 0.6m2 to gdy ja podskocze lub spadne z 1 m to strop powinien sie zarwac.