netis7 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witam, obsada mojego akwa to : Saulosi Coral Yellow P.Acei P.Auratus Rybki mam od kilku dni dopiero, więc i ich dieta jeszcze nie jest dopracowana, na razie podaję im spirulunę w płatkach 3 x dziennie i 3 x w tyg. mrożoną artemię. Co jeszcze powinienem dokupić i w jakich proporcjach używać tych pokarmów ?
paulo24_1985 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ja daje trzy razy dziennie(spirulina w płatkach, wodzeń, kryl mrożony, vipagran, algi suszone).Wszystkiego po trochu przez cały dzień.
misiek80 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Dainichi, Naturefood, OSI, Hikari - wybierz coś z tych firm. IMO dietę Yellow i Acei będzie raczej ciężko połączyć. Tak z ciekawości, jakie masz akwa i po ile ryb z każdego gatunku?
netis7 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #4 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Akwa 240 L ( 120 CM ) RYBY : Saulosi coral 7szt Yellow 4 szt Acei 4 szt Auratus 2 szt - ten gatunek jednak w trakcie wyprowadzki ( śmierć 2 osobników w ostatnim czasie - chyba BLOAT )
Perez666 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #5 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Jeżeli miałbyś obsadę zbliżoną żywieniowo to nie byłoby problemu z doborem pokarmów.Konflikt jest na linii acei-yellow,z któregoś będziesz musiał zrezygnować...
kunta Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Ja na Twoim miejscu pozbyłbym się Acei. Po pierwsze to są troszkę za duże (widziałem już ponad 15 centymetrowe) po drugie żywieniowo trochę nie pasują. Po tym zabiegu będziesz mógł skomponować dietę dla wszystkożerców z przewagą pokarmów mięsnych. Popatrz sobie w tabelce która jest podpięta w dziale żywienie.
netis7 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Autor #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 dobierając obsadę kierowałem sie opisami gatunków, w opisach tych znalzłem, że zarówno acei jak i yellow są wszystkożercami - możliwe że to dość duże uogólnienie, czy mógłbym według was zastąpić acei np. Maingano ?
kunta Opublikowano 18 Kwietnia 2010 #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Pomiędzy wszystkożernością Yellowka, a Maingano jest różnica ale wg mnie da się to pogodzić. Ten pierwszy zasadniczo preferuje wszystko z przewagą mięcha, Maingano wszystko z przewagą zieleniny lecz nie na tym poziomie co dajmy na to Trewavasae. Wg mnie bardzo słuszna decyzja biorąc pod uwagę wielkości Twojego baniaka i rozmiar do którego normalnie dorastają Acei. BTW - co do rozmiarów ryb - Na Aquaterr rozmawiałem dosyć długo z Dr Pawlakiem i powiedział mi że do wymiarów ryb trzeba podchodzić z rezerwą bo: 1. Widział już np. samice Saulosi po przeszło 20cm 2. On hoduje przeważnie dzikie gatunki i jeszcze nigdy nie dostał większego DOROSŁEGO Saulosi z odłowu niż 5-6 cm :-)
Siwy1973 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #9 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 1. Widział już np. samice Saulosi po przeszło 20cm ??? :shock: ???przeszło 12 cm to jeszcze bym zrozumiał - to chyba tak działa jak u wędkarzy , zerwane ryby są największe
Mjunszajn Opublikowano 19 Kwietnia 2010 #10 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 dostał większego DOROSŁEGO Saulosi z odłowu niż 5-6 cm Dostał.
Rekomendowane odpowiedzi