Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ta szafka troche zbyt pancerna wg mnie :) ale kiepsko przemyslana.

boki z 36mm a w srodku najbardziej obciazona scianka tylko 10mm, na dodatek bez podparcia od dolu.

koniecznie daj nozki pod scianka srodkowa i nic ci sie tam wtedy nie ugnie, dodatkowo, o wiele lepszym rozwiazaniem niz podwojny blat bylaby pionowa listwa 8-10cm rownolegle do akwarium, chociaz nie sadze zeby po dodaniu nozek to bylo konieczne.

a szafke wypoziomuj tak jak zwykle 4 skrajnymi nozkami, jak juz bedzie dobrze stac, to opusc wewnetrzne nozki tak zeby dotknely podlogi i bedzie ok. tylko zrob to bez obciazenia.

Opublikowano

szafka zrobiona z płyt znalezionych na śmietniku haha

koszt to same nóżki -24zł

i cięcie płyt - 12zł

własnoręcznie oklejona , koszt okleiny maskującej łaczenia płyt - 7zł

farba pozostałośc z tła do akwa - 0,20 litra emalii akrylowej

będzie służyć pod akwa 100x40x53 ~200litrów

ps. nózki umiejsowione pod naciskiem 3 ścianek

u Ciebie błedem jest cienka środkowa ścianka, oraz brak nóżek pod nią :) ale to tylko przypuszczenia :) pozd

post-9479-14695712503516_thumb.jpg

Opublikowano
ta szafka troche zbyt pancerna wg mnie :) ale kiepsko przemyslana.

boki z 36mm a w srodku najbardziej obciazona scianka tylko 10mm, na dodatek bez podparcia od dolu.

koniecznie daj nozki pod scianka srodkowa i nic ci sie tam wtedy nie ugnie, dodatkowo, o wiele lepszym rozwiazaniem niz podwojny blat bylaby pionowa listwa 8-10cm rownolegle do akwarium, chociaz nie sadze zeby po dodaniu nozek to bylo konieczne.

a szafke wypoziomuj tak jak zwykle 4 skrajnymi nozkami, jak juz bedzie dobrze stac, to opusc wewnetrzne nozki tak zeby dotknely podlogi i bedzie ok. tylko zrob to bez obciazenia.

Pionowa ścianka jest z 18mm, 10mm jest przekładką w blacie pomiędzy dwiema 18mm

Jeśli chodzi o pionową listwę to będzie problem ponieważ górna półeczka ma wysokość 130mm, a zaprojektowana jest tam dodatkowa maskownica z płyty za którą umieszczone jest okablowanie, napowietrzacz, a na maskownicy panele sterowników oświetlenia i filtracji. Po dołożeniu pionowej listwy dostęp do maskownicy i ewentualne jej wyciągnięcie byłby niemożliwy.

Zdaję sobie sprawę, że środkowe nóżki zniwelują w pewnym stopniu odkształcenie blatu natomiast ich regulacja jest dosyć problematyczna bo jak wspomniałem - szafka stoi we wnęce, a nóżki mają 2cm wysokości więc do tylnej środkowej nie można się dostać.

Opublikowano
Zdaję sobie sprawę, że środkowe nóżki zniwelują w pewnym stopniu odkształcenie blatu natomiast ich regulacja jest dosyć problematyczna bo jak wspomniałem - szafka stoi we wnęce, a nóżki mają 2cm wysokości więc do tylnej środkowej nie można się dostać.

wymień nóżki na 10cm, albo jakiś patent z kluczem byś mógł się dostać do tylnich.

Opublikowano
wymień nóżki na 10cm, albo jakiś patent z kluczem byś mógł się dostać do tylnich.

A gdyby tak zrobić coś w rodzaju "platformy"? - płyta 18, w niej nóżki, wstawić we wnękę, wypoziomować i na tym postawić szafkę bez nóżek.

Opublikowano

A gdyby tak zrobić coś w rodzaju "platformy"? - płyta 18, w niej nóżki, wstawić we wnękę, wypoziomować i na tym postawić szafkę bez nóżek.

można i tak ...ale to dodatkowy koszt "płyta 18" najlepiej będzie jak zdejmiesz baniak obrócisz szafkę wykręcisz stopki które masz i przykręcisz stopki 10 (stopki kuchenne regulowane o zwiększonej wytrzymałości)

...u jednego klienta też miałem podobną sytuację - na jakiejś zwykłej szafce z ikei postawił baniak i szafka się ugięła - ale stała na stopkach ok 10cm, bez ściągania baniaka wstawiłem kilka stopek na środku i na zasadzie lewarka podniosłem szafkę o jakiś centymetr... stopki tak jak już pisałem wcześniej kosztują ok 1,3zł za sztukę bynajmniej dla mnie jako producenta mebli...

i nie ma potrzeby się tak rozpisywać i zbiorowo zastanawiać się jak to zrobić - ja zajmuję się tym zawodowo od wielu lat i jak masz problem ze znalezieniem takich stopek to mogę ci zamówić i przesłać pocztą ...

Opublikowano

Opolo1... masz tak pancerną szafkę pod tak mały baniaczek... że jak czytam tutaj obawy tych wszystkich paranoików (bez obrazy, poprostu najbardziej pasujące słowo do sytuacji) to mi się śmiać chce... :D

popraw mnie jeśli się mylę ale 192l mają stanąć na szafce z blatami górnym i dolnym grubości 36mm każdy?

imho jedna nóżka w środku ciut cofnięta ale na granicy możliwości regulacji wystarczy i to tylko dla świętego spokoju chyba...

hehe ja kiedys zbudowałem sobie podobnie pancerną szafkę - pod akwa 240l...

potem wstawiłem na nią 423l wystające poza blat po 4cm z każdego z boków...

a niebawem postawię 640l :mrgreen:

bo po kilku latach wyzbyłem się paranoi :D

byle stała prosto i równo

peace

Opublikowano
Ha! Ja pod pierwsze akwa 112l, zespawałem szafkę z profila 20x20x3 mm i obudowałem płytami meblowymi 18mm mrgreen: Obecną 450tkę bym na tym postawił :wink:

buehehehee no to mnie przebiłeś Sławek :D

z profili pod 112-tkę :D