Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem powinien być ok.

Ja osobiście pracuje na tetrze i mam z nią dobre doświadczenia .

Z własnych doświadczeń mogę ci polecić ten filtr a tetra ex600 powinna

być wystarczająca do twojego baniaka .

Opublikowano
jest to super filtr niezwykle cichy, osobiscie uwazam go za lepszego od nowych EHEIMOW

nie wpadałabym w nadmierna euforię . Zakup eheima jest średnio opłacalny i JBL napewno lepiej się kalkuluje ale ostania wtopa z zaworkami spowodowała u mnie lekki dystans do hurra-optymizmu wobec Crystal Profi .

Jednakże jest to fitr lepszy od Tetry z całą pewnością ,a cena podobna - dodatkowo jest prostszy w obsłudze ,lepiej wykonany jakościowo i ma 4 lata gwaracji ... choć przyznam ,że serwis Tetra[Euro Zoo] to niedościgniony wzór.

Fluvale to dobre filtry . Mnie drażni ten sam problem co w SeraFil - mały ,w stosunku do przepływu , kubeł i drogie wyposażenie . Ale filtry Fluvala sa dobre .

Co do Tetry to na jej korzyść choćby cena zakupu i doskonały serwis [pod warunkiem ,ze kupuje się od kogos kto ten serwis prowadzi bo Euro Zoo jest średnio zaintresowane naprawami dokonywanymi bezpośrednio przez klientów w ich placówkach ] . Ten filtr naprawde jest dobry ale trzeba pamietać tez,że przoduje pod względem awaryjności . Trzeba mieć świadomośc,że kupuąc na wskroś nowoczesny filtrza za psie pieniądze nie otrzyma się cudu niezawodności i cichej pracy.

Pomyśl tez o kubełkach Atmana - tak naprawdę - z naszej perspektywy jest to filtr ,wśród filtrów które sprzedajemy w dużej ilości , najbardziej niezawodny . Dotąd nie mieliśmy naprawy gwarancyjnej - nic nie cieknie , nic nie buczy . Ja sama się kiedyś sugerowałam opinią o rzekomej głośnej pracy ... empiria mi tego nie potwierdza - filtr jest raczej cichy -nie tak jak sera , eheim czy jbl ale na poziomie tetry -czyli zadowalającym . Ma co prawda 2 lata gwarancji ale za to dobry serwis , a częsci zamiennie w cenach dumpingowych .

Na koniec- nie warto kierowac się wyłacznie jednostkowymi opiniami na temat filtrów . W zasadzie większośc filtrów jest bardzo podobna jakościowo - jeden niedostatek rekompensuje inną zaletą . Warto jednak pomyśleć przy kupnie o serwisie ,a także tym by mozna tak kupić ''pod siebie filtr''. Iść -zobaczyc - p. sera to świetne,niezawodne filtry ,ale mnie szlak trafia jak mam go złożyć . Podobnie z classickiem . Mimo tego,że zdaje sobie sprawe ,ze oba te filtry sa bardziej niezawodne niż Tetra -to kupiłabym tetre bo szkoda mi paznokci na tamte dwa .ITD , itd .

Dlatego warto poznac opinię innych -zarówno tych co eskploatują prywatnie jeden,dwa kubełki ,jak i tych co zajmują się tym zawodowo mając do czynienia z setkami tych filtrów , jednakże ... ja np. znam wady fiatów doskonale i mimo wielu ,wielu perypetii następna będzie alfa 159 - tak wiem -skrzypi , odpadają kobelki etc . Ale ... jakoś fiatami zawsze jezdziło mi się najlepiej :)

To taki ,troszkę przydługi elaborat o decyzjach zakupowych :) Przepraszam jeżeli kogoś owym elaboratem uraziłam -nie miałam zamiaru :)

Opublikowano
JBL napewno lepiej się kalkuluje ale ostania wtopa z zaworkami spowodowała u mnie lekki dystans do hurra-optymizmu wobec Crystal Profi .

ja uzywam dlugo tych filtrow i jakos nigdy nic im sie nie dzialo :wink:

Opublikowano

Pomyśl tez o kubełkach Atmana - tak naprawdę - z naszej perspektywy jest to filtr ,wśród filtrów które sprzedajemy w dużej ilości , najbardziej niezawodny . Dotąd nie mieliśmy naprawy gwarancyjnej - nic nie cieknie , nic nie buczy .

Ja mam Atmana od dwóch lat i całkowicie zgadzam się z Mjunszajn. Owszem, raz miałem wyciek z winy uszczelki, ale to żadna poważna awaria. Naprawiałem to dokładnie... 3 minuty. Jest cichy,to fakt. No i uważam,że dłuuugo chodzi bez czyszczenia,a wydajność nie zmienia się :D

Opublikowano

Mjunszajn, może niekoniecznie na podstawie własnych

doświadczeń, ale zgadzam się, że mając tipsy, trzeba

zwracać uwagę na sposób obsługi kupowanego urządzenia :-)

I nie dotyczy to tylko filtrów, u mnie koleżanka z pracy

musiała dokleić paski folii do otwierania drzwiczek wszystkich

szaf biurowych, bo isniejące w nich "wpuszczane" klamki

powodowały u niej cotygodniowe koszty serwisu tipsów :-)

milc

Opublikowano
Ja mam Atmana od dwóch lat i całkowicie zgadzam się z Mjunszajn. Owszem, raz miałem wyciek z winy uszczelki, ale to żadna poważna awaria. Naprawiałem to dokładnie... 3 minuty. Jest cichy,to fakt. No i uważam,że dłuuugo chodzi bez czyszczenia,a wydajność nie zmienia się

Tak -potwierdzam- to naprawdę dobry i wart swoich pieniedzy filtr .

Warto też dodać ,że filtry Tetry Atmana są produkowane w tym samym miejscu . Ludzie kupując Tetrę nie zwracaja uwagi na subtelny napis na pudełku ''made ich China'' . Słowo Tetra działa magicznie ... choć Tetra nie robi raczej sprzętu ,a jedynie go firmuje . Z Atmanem jest troszkę inaczej - firma jest czeska spółka ale większość produktów jest wytwarzana w Chinach .

Z mało dostępnych filtrów warto wymienić choćby filtry Hailea - mają dobry serwis ,są cichę ,bardzo tanie w zakupie i niezawodne w sensie mechaniki . Na minus trzeba dać koszmerna jakośc plastiku - jest strasznie łamliwy,niedopasowane elementy i ogólną trudność w obsłudze .

Natomiast z niedostępnej ''górnej półki'' -filtry firmy Rena . Ta firma jest znana wśród starszych akwarystów choćby ze znakomitych i niezawodnych pomp . Teraz , kooperując z JBL wypuściła też krótka serię kubełków -w zasadzie identycznych z CrystalProfi . Miejmy nadzieje, że na ta firma znajdzie dystrybutora w Polsce .

Warto jeszcze chyba wspomniej o kubełkach Projecta - mamy jeden taki - pracuje jak traktor ale... jest niesamowicie wydajny i mimo bezwględnego postępowania z nim:) jest niezawodny .

Osobiście nie polecam filtrów Aquaela . Moze jest to subiektywna opinia bo przyznam ,że eksploatowała tylko dwa kubełki tej firmy ale IMO to słaby produkt . Gdyby były w cenie Hailea warto by rozważyć zakup . Natomiast za tą ceną ,w której są sprzedawane - IMO [podkreślam IMO] nie warto. Ale oczywiście są to moje spostrzeżenia i napewno nie sa obligatoryjne - nie handlujemy aquaelem -wieć wiele na temat statystyki awaryjności nie powiem .

Mam nadzieje ,że się to komus przyda przy wyborze ale podkreslam jeszcze raz -warto dokonac zakupu ''pod siebie'' ,a nie tylko sugerowac się kogoś opinią .