Skocz do zawartości

Matka "polka" socolofi - czy ma szansę donosić!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za opinie. Jak kupowałem swoje socolofi to siedziały razem z małymi saulosi 3-4cm - dużo tego tam było a gdzie siedziały wcześniej to diabli wiedzą. Mam baniaczek setkę wolny - oczyściłem dziś włożyłem tylko kilka kamieni, żeby było "jak w domu" i chyba ją odłowię. Jak beda bastardy to trzeba bedzie je "kochac jak swoje" :D i trzymac. Bastardy miedzygatunkowe powinny byc bezplodne czyli dalej mi sie nie rozmnoza.

Bernardi

Opublikowano
Bastardy miedzygatunkowe powinny byc bezplodne czyli dalej mi sie nie rozmnoza

nieprawda

moja hybrydzia inkubowala wielkokrotnie, jednakże nie dochowała się potomstwa :]

Opublikowano

oj ludzie.... to że wy chcecie mieć czyste rasowo ryby to nie znaczy że to jest dekalog i że każdy musi takie mieć... pyszczaki to pyszczaki czyste czy nie... to dalej część pięknego ekosystemu ... w naturze też się krzyżują i jakoś nikt nie narzeka... ktoś kto chce sobie mieć czyściochy. to niech sobie ma.... nikt nie ma pretensji ... a jak ktoś chce pokombinować niech kombinuje... nie wiem skąd się bierze takie podejście....człowiek napisze ze sobie hoduje i daje w obieg bastardy to odrazu nagonka... w sklepach i tak panuje swoisty nieład artystyczny lub tak jak ładnie kolega nazwał "mix malawi", a większość sprzedawców zna się na malawi tak jak malawista na balecie.... Pozatym są gusta i guściki...jeden lubi wyodrębniać i utrwalać nowe odmiany a drugi lubi czyściochy... pytanie za 100 punktów... Po co jest ta nagonka i wywoływanie do tablicy ludzi którzy mają chęć pokombinować?... ludzie, zastanówcie się... ps. z tego co się orientuje na giełdach akwarystycznych gdzie zaopatrują się sklepy i tak jakieś 60 % pyszczaków to tak naprawde bastardy.... może nie wszędzie.... ale to jest było i będzie z nami.... niewiele ryb pochodzi bezpośrednio z odłowów, szczególnie w Polsce... a ryby które mamy w akwariach mają historię w niewoli po kilkanaście pokoleń wstecz...więc nie wierze że ci koledzy którzy tak krzyczą żeby było "czysto" w baniakach mieli w 100 % ryby czyste rasowo... zawsze znajdzie się bastard... i to wcale nie przez takich jak ja czy kogoś innego.... apeluje jednak żeby zająć się swoimi baniakami zamiast wytykać komuś że jest gorszy bo wprowadza w obieg często ładniejsze od "czyściochów" bastardy... pozdro

Opublikowano

Świetny tok rozumowania... natworzyć dziwolongów, wypchnąć do zoologicznego na rogu za paczkę pokarmu i niech się inni martwią.

Pamiętaj tylko o ludziach, którzy zaczynają dopiero przygodę z Malawi, podchodzą do tematu ambitnie i chcieliby mieć w akwarium ryby z gatunku, który żyje w naturze. Idzie taki do sklepu i pan, któremu Ty sprzedałeś bastarda, wciska go dalej, mówiąc, że to czysta rasowo ryba.

Każdy może sobie trzymać u siebie co chce, ale my sprzedając czyste ryby nie przyczyniamy się do robienia kogoś w balona.

Poza tym rynek się zmienia, coraz więcej ludzi ma tu odłowy, lub ryby F1, F2, czy F3. Czyste rasowo i nieskażone chowem wsobnym.

to dalej część pięknego ekosystemu ...

Twojego własnego, stworzonego u Ciebie w akwarium, a nie w Malawi... to jest mimo wszystko dość duża różnica i niech tak zostanie.

w naturze też się krzyżują i jakoś nikt nie narzeka...

O żesz kurde... a mi wciskali kity o jakiejś ewolucji...

Opublikowano

hehe.... kity o ewolucji są prawdziwe co nie znaczy że się nie krzyżują panowie święci :) bastard to nie jakiś śmieć!!! to też ryba... czemu nikt sie nie nigdy nie czepiał innych hodowlanych odmian danego gatunku ryb.... u niektórych gatunków dziko występującej formy wogóle nie ma w sprzedarzy albo występuje sporadycznie i nikt nie płacze z tego powodu... mam tu na myśli choćby mieczyka... a jeśli tak bardzo zależy wam na czyściochach....to proponuje hodowlę koni czystej krwi np. arabskiej... bastardy też są potrzebne... a jeśli komuś się to nie podoba.... to nie wiem.... idźcie pod sejm i zróbcie protest przeciwko mieszaniu się ras... ... ja też zaczynałem przygodę z malawi... i szczerze Ci powiem..... kiedy chciałem uniknąć bastardów... wystarczy dłuższa lektura i zapoznanie się z foto danego gatunku i jego odmian... jeśli chciałem bastardy poprostu je brałem..... I JESZCZE RAZ POWTARZAM BASTARD TO NIE ŚMIEĆ!!! czy człowiek, który ma białą matke i czarnego ojca jest gorszy? wiem.... porównanie może zbyt wyolbżymione ale na tej samej zasadzie. Pozatym jeśli między pyszczakami nie ma bariery biologicznej i mogą się krzyżować...niech to robią i w naturze... i w akwariach hodowców którzy tego chcą... i nie róbcie bezsensownej nagonki... z której i tak się tylko śmieją xD NIE UDAWAJCIE NIE WIADOMO JAKICH ŚWIĘTYCH ! NIE MA NIC ZŁEGO W BASTARDACH!!!

Opublikowano

No właśnie Paputek - pisząc że bastardy są bezpłodne mialem na myśli, ze nie dają żywego potomstwa i Twoje doświadczenie to potwierdza. Powstały misz-masz genetyczny moze powodować, że jaja są uszkodzone lub nie ulegają zapłodnieniu lub zapłodnione jaja obumierają lub larwy obumierają we wczesnej fazie rozwoju. Ale ale.... odbiegliśmy od tematu: 1. Czy socolofi może się wycierać z saulosi a tak w ogóle to z czym się moze krzyżować? Jak odłowić tę cholerę co nosi aby uniknąć totalnej poruty w baniaku i uganiania się po pobojowisku w baniaku za jedną rybą? A może te socolofi to też jakieś bastardy (chociaż nie wyglądają na "kundle" - ale doświadczenie mam małe) :?: Czy jest możliwe aby duża hodowla rozprowadzała bastardy - 8) kurczę trochę się zmartwiłem bo kupując z hodowli myślałem, że jest gwarancja że socolofi to socolofi i mam nadzieję, że tak jest! W jaki sposób można mieć pewność - tylko F0 daje gwarancję?

pozdrawiam, Bernardi

Opublikowano

jeśli Ci to pomoże. Ja swoje samiczki odławiam wsadzając czysty kufel od piwa do akwa i robie pułapke... nie uganiam się z siatką bo narobie więcej szumu niż to warte. Samiczka spokojnie wpłynie do pojemnika przezroczystego w którym jest drobinka pokarmu albo poprostu wyjdzie z kryjówki myśląc że nie ma już niebezpieczeństwa... w ten sposób przekładam ją do kotnika, a ona cały czas jest w tej samej wodzie :)

Opublikowano

Wyciąłem 1/2 z butelki po coli i zainstalowałem w baniaku oblożyłem też kamieniami. Wszyscy wchodzą do srodka a ta małpa nie. Czatowałem ze 3 godziny. Zdaje się, ze nie odpowiada jej, że ta butelka błyszczy się w wodzie i to ją peszy. Wziąłem więc ceramiczny stożek po paletkach (fajna z niego grota) i położyłem na dnie obok miejsc gdzie chowa się samica ale na razie też nic. Dziś po poludniu będę polował dalej. Myślę, żeby utrącić wierzchołek stożka i zakryć go siatką tak, żeby widziała, ze "grota" ma przelot i nie jest niebezpieczna - zobaczymy.

No dobra.... to nie zawracam więcej głowy i jak uda się, że będą maluchy to się pochwalę i podzielę moim doświadczeniem z łapaniem samicy.