Skocz do zawartości

Polimery w słodkim ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem z Ktrycem w sprawie polimerów w słonym nim zamówiłem u niego,więc wczoraj napisałem o poradę do słodkiego.Będzie odpowiedz to napiszę tu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po rozmowie z kolega Krzyśkiem dowiedziałem się,że nie ma przeciwwskazań stosowania w innych akwariach.Jednym z powodów konieczności napowietrzania jest spadek Ph.Odpieniacz jest niepotrzebny,ale silniejsze napowietrzanie jak najbardziej.

Kwestia teraz zastosowania jakiegoś filterka przepływowego.W morskim mamy sumpa,gdzie jest na to miejsce.Są koledzy z morszczyzny,którzy zastosowali na próbę kubełki.Trzeba by poczytać dokładniej ten watek bo nie pamietam całości.Miłej lektury.

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=26861&d=0

Opublikowano

Sądzę że dobrym sposobem będzie przepuszczenie wody przefiltrowanej przez polimery przez złoże zraszane które jest świetnym saturatorem. Jak zastosuje się dodatkowo grys koralowy (saturacja i bufor pH) to same plusy.

Marcin T <")))><

Opublikowano

A ja dalej nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, co zrobic z nadmiarem materii organicznej powstałej w wyniku stosowania tych polimerów. W morskim zajmie się tym odpieniacz, a u nas....?

Opublikowano
Odpieniacz raczej napowietrza.
A to co zbiera się w kubku to co?

To syf z wody jaki wyciaga.

Opublikowano
A ja dalej nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, co zrobic z nadmiarem materii organicznej powstałej w wyniku stosowania tych polimerów. W morskim zajmie się tym odpieniacz, a u nas....?

węgiel aktywny ? jeśli to jest rozpuszczona materia organiczna.

Opublikowano

węgiel aktywny ? jeśli to jest rozpuszczona materia organiczna.

Nie wiem tylko czy węgiel nie będzie się zbyt szybko "zapychał"?