Skocz do zawartości

Polimery w słodkim ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawia mnie jeszcze w jaki sposób usuwane są fosforany? W opisie produktu napisano:"W procesie nitryfikacji dochodzi do skutecznego oczyszczenia wody ze związków takich jak azotany i fosforany." :shock: Wygląda na to, że czytając o nitryfikacji coś pominąłem.

Opublikowano

Czytałem już te informacje z linków, ale dzięki. Chodziło mi o użycie w opisie działania produktu terminu -nitryfikacja-. I żeby była jasność, nie jestem przeciwnikiem stosowania tych polimerów, sam je pewnie wypróbuję. Chciałbym tylko uzyskać trochę więcej i bardziej szczegółowych informacji na temat tego produktu, zanim się na to zdecyduję.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja właśnie zamówiłem polimery do mojej solanki,którą mam już półtora roku i myślę jeszcze czy nie zastosować je jeszcze w malawi.U nas właśnie jest niezbędny odpieniacz,ale nie pomyślałem czym zastąpić go w słodkim.Może ten temat się rozwinie tutaj i wspólnie coś wymyślimy ?Na nano-reffie kilkanaście osób już to stosuje.

Opublikowano
Ja właśnie zamówiłem polimery do mojej solanki,którą mam już półtora roku i myślę jeszcze czy nie zastosować je jeszcze w malawi.U nas właśnie jest niezbędny odpieniacz,ale nie pomyślałem czym zastąpić go w słodkim.

Widziałem, ze zadałeś to pytanie na NR, ale nie było konkretnej odpowiedzi. Na innych forach też nic na ten temat znaleźć nie można, niestety.

Opublikowano

Ja też z zaciekawieniem śledzę "karierę" tego produktu.

Na stronie dystrybutora napisane jest że odpieniacz jest KONIECZNY.

Na forum czytałem że ktoś pisał do dystrybutora z pytaniem o zastosowanie w słodkim vs. odpieniacz i dostał odpowiedź że odpieniacz zbędny....

Sam juz nie wiem co o tym myśleć?

Ze strony producenta: "...Są złożem w postaci drobnych pigułek, na którym osadzają się, namnażają i odżywiają bakterie tlenowe. W procesie nitryfikacji dochodzi do skutecznego oczyszczenia wody ze związków takich jak azotany i fosforany...."

Czyli co z denitryfikacją?

W tym kontekście wydaje mi się że chodzi o Azotany (III) czyli azotyny.