elozox Opublikowano 24 Lutego 2010 #11 Opublikowano 24 Lutego 2010 L.yellow+Aulonocara steveni juz pisalem ze moze byc razem, pamietaj ze oba gat sa miesazercami wiec glowna dieta wysokoproteinowa np;mrozona artemia , granulowany pokarm wysokiej klasy jak hikari staple czy hikari gold, oczywiscie tez dobrej jakości płatki z zawartoscia spiruliny P.s dokup sobie jeszce 5 yellow bo z tego co masz bedzie Ci ciezko dobrac harem 1x3 no chyba ze masz fart, mozesz tez sprobowac uklad 2 samcowy na 5/6 samic.
Siwy1973 Opublikowano 25 Lutego 2010 #12 Opublikowano 25 Lutego 2010 a czy mogłabym hodować zamiast auratusów ilangi yellow ? wywalam auratusy zostają yellowki i te stev... jesli chodzi o tropheus ilangi yellow ,,, to nie ,nie możesz ich trzymac razem
Perez666 Opublikowano 25 Lutego 2010 #13 Opublikowano 25 Lutego 2010 Jeśli ma zostać yellow to od niego zacząłbym dobieranie obsady.Mimo iż ta aulonka nie rośnie duża to jednak zrezygnowałbym z niej jak i z auratusa.Jest duży wybór niezbyt dużej mbuny więc nie powinno być problemu z doborem obsady.Nie wiem co kieruje elozoxem że na siłę chce zostawić te aulonki. IMO oddaj aulonki i auratusy i wybierz 1-2 gatunki mniejszej mbuny(jeśli zostaje yellow to o diecie mięsożernej/wszystkożernej)
agnieszka Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor #14 Opublikowano 25 Lutego 2010 ale mi namieszaliście już zgłupiałam! Chciałabym pozostać przy aulonkach, gdyz bardzo mi się podobają , yellow z resztą też, a auratusów się pozbędę ,więc co mi do tego proponujecie, chciałabym mieć jakiś wybór w końcu to moje akwarium i prosze o wyjaśnienie dlaczego nie mogę hodować ilangi yellow?
elozox Opublikowano 25 Lutego 2010 #15 Opublikowano 25 Lutego 2010 Musisz wybrac co chesz trzymac Tropheus Ilangi to inne jezioro Tanganika ryba osiaga 13-14 cm jest agresywna i terytorialna natomiast 3gat ktore posiadasz to malawi jak widzisz poloczenie samej aulonki z yellow nie jest optymalne ale ciekawe osobiscie tez nie jestem zwolennikiem mieszania mbuny z non mbuna w akwariach mniejszych niz 150cm ,ale taka obsada jaka zaproponowalem powinna sie udac w 120 cm tym bardziej ze oba gat mowie tu o L.yellow+Aulonocary maja lagodnie usposobienie podobna diete nie rosna zbyt duze i nie przejawiają wysokiego terytorializmu.
agnieszka Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor #16 Opublikowano 25 Lutego 2010 moj zbiornik ma 150x40x50 cm 300l teraz rozumiem
Perez666 Opublikowano 25 Lutego 2010 #17 Opublikowano 25 Lutego 2010 Jeśli zbiornik ma 150x40x50 to spoko(takie minimum )myślałem że 120x50x50.Można coś dodać z nonmbuny do tej aulonki apozbyć się yellow i auratusa.Mieszanie tangi z malawi nie przejdzie...
elozox Opublikowano 25 Lutego 2010 #18 Opublikowano 25 Lutego 2010 moze powinnas sie zastanowic ktore rybki najbardziej Ci sie podobaja lub jakie pyszczaki z malawi chialabys miec,do obsady l.yellow+aulonocara przy 150 cm dodalbym 3 spokojny gatunek mbuna najbezpieczniejszy to saulosi lub rdzawy , w sumie przy tej dlugosci pokusilbym sie nawet o srednio agresywny tzn. kuzyna m. auratusa ale duzo spokojniejszego i sprawiajacego mniej klopotow wychowawczych melanochromisa maingano.
MateuszT Opublikowano 25 Lutego 2010 #19 Opublikowano 25 Lutego 2010 Za pytania, na które odpowiedź padła w temacie: [url]http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5646[/url] czyli "co do akwarium XXX l.", "wymyślcie mi obsadę" itp. przyznawane będą ostrzeżenia.
Rekomendowane odpowiedzi