Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swoje doświetlam, nawożę (np symfonią złotą), jedna roślina była wysadzona z ziemi i dalej rośnie poza wcześniejszymi problemami z Fe moje rośliny rosną cały czas, już ponad dwa lata - nie wiem jakie rośliny mam - bo się nie znam, wodę mam jak każdy - jedyna różnica że moja zona nie rzuca może czarów na moje kwiatuszki. Jeśli chodzi o rośliny to moje są większe i ładniejsze niż żony więc nie wiem co było u ciebie nie halo ja ze swoich jestem zadowolony.

co powie na taką: http://yaro67.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9nbmdVGcDFy

Opublikowano

Makok, naprawdę bardzo ciekawy opis. Ja dawno temu byłem fanem doniczkowych "stworzonek" i chociaż z hydroponiką jeszcze nie eksperymentowałem to z większością uwag zgadzam się w 100%. Tak jak piszesz, gdy ktoś próbuje roślinę z tradycyjnej hodowli w ciągu jednego popołudnia przestawić na uprawę hydroponiczną, to pozamiatane ma już na starcie . Niemniej jednak nie jestem w stanie zgodzić się z opinią, że uprawa hydroponiczna w malawi nie ma w ogóle racji bytu. Tylko niestety odpalenie takiego filtra należałoby poprzedzić odpowiednimi przygotowaniami. I tutaj wydaje mi się, że sadzonki należałoby próbować ukorzenić w wodzie z akwarium, wbrew pozorom jest dosyć sporo gatunków, które w takiej wodzie powinny dać radę. Druga kwestia, to sam sposób "sadzenia" roślin; według mnie keramzyt nie jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Gdybym to ja zaczynał zdecydowanie spróbowałbym np. ze styropianem :D, który IMO o wiele lepiej nadaje się do tego typu hodowli. Podsumowując, moim zdaniem filtr hydroponiczny w malawi jest możliwy niemniej jednak spora część osób traktuje to rozwiązanie po macoszemu, na zasadzie: „A tam posadzę rośliny na chybił trafił, oczywście zdecydowanie te ładniej wyglądające to nikt nie będzie miał do mnie pretensji o tą paskudną donicę…” :wink:. A potem zaczynają się problemy. Poszukując analogii, to trochę tak jakby zapalony ogrodnik postawił sobie zbiornik malawi, bez żadnego przygotowania, jedynie po to, aby wypróbować alternatywny sposób nawożenia roślin :mrgreen:.

A tytułem OT:

Gdybym miał większe akwarium, to wydzieliłbym np. 30 cm na długości(na zasadzie panelu filtracyjnego i zaaranżował tam mały zbiornik roślinny połączony z obiegiem wody w głównym. Odpowiednio urządzony zapewne wyglądałby znacznie lepiej niż ogrodowa donica zawieszona na ścianie, a zapewne także poradziłby sobie z redukcją NO3.

Opublikowano

ta najmniejsza roślina po lewej stronie to kwiatuszek z Biedronki wyciągnięty z ziemi - roślinka rośnie już rok, nie rozwija się tak jak te które rosły od szczepki ale także nie gnije - co powinno się zdarzyć gdyby przyjąć że to co mówicie jest prawdą.

Opublikowano
ta najmniejsza roślina po lewej stronie to kwiatuszek z Biedronki wyciągnięty z ziemi - roślinka rośnie już rok, nie rozwija się tak jak te które rosły od szczepki ale także nie gnije - co powinno się zdarzyć gdyby przyjąć że to co mówicie jest prawdą.

Yaro, a co byś powiedział na to:

Witam, jestem nowy na forum, ale mam poważny problem. Jakiś rok temu kupiłem ryby, podobno paszczuki. Co prawda sprzedawca powiedział, że to bardzo wytrzymałe ryby, ale z moimi jest chyba coś nie tak: nie rosną, są apatyczne i w żaden sposób nie przypominają ryb z Waszej galeri. Niemniej jednak jeszcze żyją, ba nawet podchodzą do tarła, więc wygląda, że mają u mnie super. W zasadzie mój jedyny problem polega na tym, że ostatnio stają się coraz bardziej napastliwe w stosunku do paletek :mrgreen:.

Jakaś zbieżność?

Opublikowano
Jakaś zbieżność?

może być. Można jednak spojrzeć na temat z ciut innej strony.

Szukam filtra do akwa, taniego i wydajnego, który da mi dobre i stabilne warunki dla moich ryb. A co w nim będzie rosło i czy będzie rosło, ma mniejsze znaczenie - ważne, żeby było dobrym filtrem, trzymającym stabilne warunki.

Swoją metrową doniczkę wypełnioną glinianym keramzytem mam od ponad 6 miesięcy. Zielsko nie wygląda jak te z ogrodu botanicznego, ale jest, rośnie i przyczynia się do "dobrej wody", bo łącznie jest to ok 30 litrów biologii (kto ma tak duży f. zewnetrzny?). Wg moich doświadczań doniczka stabilizuje się po ok miesiącu, może po 6 tygodniach - wyżej kolega mówi o młodszej doniczce, więc możliwe, że jest jeszcze niedojrzała.

W akwa mam stabilne NO3=10, zewnętrzny Eheim wyłączyłem 6 miesięcy temu - bo nie jest zwyczajnie potrzebny, skrzydłokwiaty hodowane pierwotnie w ziemi trzymają się dość słabo (ale to w dużej mierze wina soli, której nie umiałem stosować) oraz słabego oświetlenia, dosadziłem wiec trzykrotkę. Nowe skrzydlokwiaty - które jakiś czas wegetowały w szklankach, zachowują się jedynie ciut lepiej. Nawiązując do wątku http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=22&t=6330&start=45 lepiej jest stosować środki typu FMC, ponieważ sól w obiegu ogólnym odkłada się na łodygach roślin niszcząc je - ale to inny temat.

Używam pompki Aquaszut 550 (4W) z małym gąbkowym prefiltrem, zlikwidowałem filtr zewnętrzny Eheim 2229 (40Wat). Nie mam potrzeby czyszczenia zewnętrznego, mam mniej szans na awaryjność, mam lepsze nawilżanie domu, automatyczne natlenianie wody (nie potrzebuję pompki z bąbelkami), trochę więcej zieleni w domu, niedużo gorszej od tych parapetowych badyli mojej żony :) oraz inne.

I ciekawostka z ostatnich chwili: w dużym akwa zaczął rozszczelniac mi się silikon – zareklamowałem wiec szkło i wszystkie moje ryby (20szt średniej wielkości trzymam już kilka dni w 90 litrach. Taki tłok oczywiście nie jest komfortowy, ale to był jedyny sposób, żeby naprawić akwa. Do zastępczego podłączyłem oczywiście hydroponikę i NO3 badany b. często nie wychodzi mi nigdy wyżej niż ponad 25. Stosując klasyczny filtr zewnętrzny taki stan byłby chyba niemożliwy.

6dea6595ba056d46med.jpg

Ten, http://www.pawiookie.pl/index.php?option=com_content&task=view&Itemid=28&id=13

oraz przyklad Yaro wskazuje, ze zielsko rowniez moze rosnac ladnie

Poniżej zaciagnieta z innego wątku lista roslin sprawdzanych przez innych w hydroponikach

Anturium

- Epiprenum

- Trzykrotka

- Kordylina

- Różne draceny

- Cyperus

- Tatarak

- Zielistka

- Aglonema

- Turzyca

- Syngonium

- Różne papierusy

- Ficus pumila

- Skrzydłokwiat (Spathiphyllum)

Nie skreslalbym wiec tego rozwiazania jako zle a raczej jako alternatywa, ktora posiadajac wiele cech przydatnych dla akwarystow moze byc z powodzeniem stosowana

Opublikowano

Pamiętajcie jednak że mając donicę z dobrymi 25l keramzytu macie gigantyczny filtr zraszany, dobrze natleniający wodę w procesie.

I to jest pozytywne - tego nikt nie neguje. Dlatego hydroponikę po ewakuacji roślin przerobiłem na to:

IMG_4631.jpg

I Doolga - też miałem miejscami NO3<10mg, ale rośliny rosły różnie, i te wyniki były różne. Generalnie więcej było z tym zabawy niż pożytku.

Oczywiście że są rośliny które znoszą taką wodę, ale trzeba wiedzieć które - moje jak widać nie znosiły...

Cieszę się że pojawiła się rzeczowa dyskusja, bo moim celem nie jest przekonanie Was do tego żeby nie zakładać takich filtrów, ale żeby robić to z głową. Bo potem pojawiają się posty z zapytaniami "co zrobić z roślinami, bo nie rosną..." :D

Swoje doświetlam, nawożę (np symfonią złotą), jedna roślina była wysadzona z ziemi i dalej rośnie poza wcześniejszymi problemami z Fe moje rośliny rosną cały czas, już ponad dwa lata - nie wiem jakie rośliny mam - bo się nie znam, wodę mam jak każdy - jedyna różnica że moja zona nie rzuca może czarów na moje kwiatuszki. Jeśli chodzi o rośliny to moje są większe i ładniejsze niż żony więc nie wiem co było u ciebie nie halo ja ze swoich jestem zadowolony.

co powie na taką: http://yaro67.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9nbmdVGcDF

Yaro - Wg nas Twoje rośliny nie są ładne, nie są do końca zdrowe = wegetują. Bez obrazy oczywiście ;) Użyję Twojej foty jako przykładu do omówienia pewnej tezy:

Otóż patrząc na to zdjęcie - porównując te rosliny z takimi samymi w necie ale zdrowszymi widać że nie służy im Twoje malawi.

Ponadto ta roślina z biedronki - sam stwierdziłeś że nie rośnie, potwierdzając uwagi o przesadzaniu z ziemi - a skoro nie rośnie to nie redukuje azotu w żadnej postaci - a na tym opiera się redukcja NO3 przez rośliny w takim filtrze.

Za to zauważyłem "dojrzałą" donicę z porządnie "odleżanym podłożem" - jako że masz tam na pewno wolny przepływ i zamulenie, oraz glony i wszelkiej masci "życie" stawiam śmiałą tezę, że ZA DENITRYFIKACJE W ZBIORNIKU HYDROPONICZNYM u Ciebie ODPOWIADA PODŁOŻE a nie te rośliny. Jestem w stanie się założyć, że odcięcie ich przy samym podłożu - bez dotykania czy rozgrzebywania podłoża i ich usunięcie spowoduje kompletny BRAK SKOKU NO3 u ciebie. Nawet nie drgnie.

Ktoś chciałby się do tego ustosunkować? :P

Opublikowano
Pamiętajcie jednak że mając donicę z dobrymi 25l keramzytu macie gigantyczny filtr zraszany, dobrze natleniający wodę w procesie.

- ja mam donice przelewowa wlatuje z prawej, wylatuje z lewej (przypuszczalny rzeczywisty przeplyw to 200l/h)

I Doolga - też miałem miejscami NO3<10mg, ale rośliny rosły różnie, i te wyniki były różne. Generalnie więcej było z tym zabawy niż pożytku.

- mam stale NO3 = 10, nie zajmuje sie doniczka wogole. (poza dosadzaniem roslin i sporadyczna pielegnacja tych zyjacych)

Za to zauważyłem "dojrzałą" donicę z porządnie "odleżanym podłożem" - jako że masz tam na pewno wolny przepływ i zamulenie, oraz glony i wszelkiej masci "życie" stawiam śmiałą tezę, że ZA DENITRYFIKACJE W ZBIORNIKU HYDROPONICZNYM u Ciebie ODPOWIADA PODŁOŻE a nie te rośliny.

- mozliwe, tez mam wrazenie ze cala objetosc mojej doniczki pracuje na taki wynik jaki mam, a nie tylko zielenina.

Opublikowano

nie znam się na roślinach - do botanika mi kosmos więc nie będę dyskutował,czy spełniają swoją rolę rośliny czy podłoże nie wiem :)

dla mnie liczy się efekt akwarystyczny niskie NO3, oraz to że lepiej wyglądają te rośliny niż sama donica.

Opublikowano

Ciekawe, co to za "zintegrowana funkcja odpływu". Dobrze, że to jeszcze nie Donica HD bo by człowiek całkiem się nie połapał. Dzięki za linka doolga, coraz bardziej jestem skłonny dać drugą szansę hydroponice :>