Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbudowałem 3 tyg.temu filtr hydroponiczny.zrobiłem go z doniczki ogrodowej dł60cm. włozyłem do niego 4 L.karmazynu i ok 2 kg. potłuczonych muszli w celu podwyższenia ph co w tym przypadku udało się .posadziłem rosliny które zaczęły rosnąć .

Podłączyłem filtrhydroponiczny pod ujście filtra wewnętrznego ok 350l./h (może to za dużo?)

Problem tkwi w kranówce mam 50mg.istny ściek.w akwarium mam ok 60-70 mg więc za dużo.

Mam kilka pytań ;

Dlaczego filtr hydroponiczny nie daje rady?

Jak kupie filtr RO i podłącze go do kranu usunie on no3 ?

Czy podmiany wody w tym przypadku mają sens ?

woda ;

ph 8.1 no2 00 no3 60-70 nh3/nh4 0.10 temp.27 c

akwa190l kubeł fluwal405 juwel wewnętrzny ,+hydroponiczny

obsada 14 pysi + 2 glonojady ryby młode 6 mieś .

podmiana wody co 3 tyg.

Proszę o odpowiedzi.

Opublikowano

Kilka pytań, które być może wyjaśnią sytucję:

1. Dlaczego podmieniasz raz na 3 tygodnie?

2. Czy rośliny, które posadziłeś pochodzą z uprawy tradycyjnej, czy hydroponicznej?

3. Stosujesz jakiś prefiltr na pompie podającej wodę do filtra hydroponicznego?

A tak na koniec, to rośliny po przesadzeniu częściowo obumierają, co też może podbić NO3.

Opublikowano

Podmieniam wodę co 3 tyg bo jest złej jakości ma 50mg jaki jest sens lać taką wodę?

Rośliny posadziłem kupione prosto ze sklepu czytałem że jak umyje i wypłuczę korzenię z ziemi to będzie ok .Rosliny przyjeły się i nawet zaczeły rosnąć .

Jeśli chodzi o prefiltr to zasilanie do doniczki jest podłączone od wylotu filtra wewnętrznego gdzie wcześniej woda przechodzi przez gąbki i węgiel i na końcu wata (juwel filtkwariumr wewnętrzny wbudowany w rogu akwa kupiony jako zestaw z grzalką i akwarium.

Opublikowano

Może błąd tkwi w niewłaściwych roślinach ? Podobny ja popełniłem. Narazie nic nie ruszam,ale donica mi dojrzała i mogę wywalić kubeł :mrgreen:

1. Jakie masz rośliny w filtrze?

2. Z uprawy ziemnej czy z wody ?

Opublikowano

z ziemi kupione w sklepie ale ziemie wywaliłem i korzenie oczyściłem .

dałem karmazyn i zmieszałem go z muszlami 50;50 możę zamało karmazynu?

rosliny to bluszcz i ijakieś podobne do lili kwitną na biało takie białe języczki nie znam nazwy .Bluszcz nawet nieżle rośnie

Opublikowano
Może błąd tkwi w niewłaściwych roślinach ? Podobny ja popełniłem. Narazie nic nie ruszam,ale donica mi dojrzała i mogę wywalić kubeł :mrgreen:

1. Jakie masz rośliny w filtrze?

2. Z uprawy ziemnej czy z wody ?

Ja również nie mam filtra zewnętrznego. Nie potrzebuję go już jak mam hydroponikę. W akwa mogę robić różne rzeczy a i tak NO3 nie jest nigdy większe niż 10. Dodatkowo mam nawilżane mieszkanie. Polecam.

Sławek, co się stało z roślinami? Rozwiniesz temat? W artykule prezentującym budowanie hydroponiki obiecałeś pisać o wynikach i spostrzeżeniach

Opublikowano

problemem może byc wspomniane pochodzenie roślin - zrób sobie szczepki w wodzie.

Możliwe też że rozwój roślin jest zbyt wolny, bluszcz ma wolny metabolizm.Potrzebujesz szybko rosnące rosliny typu trzykrotka. Niewykluczone tez że wodzie brakuje jakiś pierwiastków i to limituje rozwój roslin. Ostatnią opcja to za mało światła-bez oświetlenia rosliny bedą rosnąć słabo ergo spadek NO3 będzie nikły