midnight Opublikowano 23 Lutego 2010 #1 Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam Kiedyś z sukcesami hodowałem pielęgnice i piranie. Po kilku latach znowu założyłem akwarium skromne 140l (w przyszłości pójdzie do pokoju córki) a w jego miejsce stanie co najmniej 1000l. W tej chwili wpuściłem brzanki różowe, na wiosnę pójdą do stawu a w ich miejsce wymarzone od lat Malawi. Prosze o propozycje obsady - zależy mi na paru gatunkach (wiem ze będzie ciężko). Drugą sprawą są skały, bardzo drażnią mnie powrzucane nie trzymające się kupy kamienie. Wymyśliłem że zrobię grotę z gliny i wypalę ją w ognisku - nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.
Moralesq Opublikowano 23 Lutego 2010 #2 Opublikowano 23 Lutego 2010 Nie chcę Cię zniechęcać, ale obawiam się, że te powrzucane i nie trzymające się kupy kamienie będą dużo lepiej wyglądały jak ta grota. Pewnie nie jeden Kolega Ci to tu jeszcze powie Pozdrawiam.
midnight Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor #3 Opublikowano 23 Lutego 2010 O gustach się nie dyskutuje. Poza tym robiłem już kiedyś taką grotę, z tym ze pokryłem ją żywicą i wyglądała bardzo dobrze. Niestety miałem problemy lokalowe i nigdy nie została zwodowana ;(
Moralesq Opublikowano 23 Lutego 2010 #4 Opublikowano 23 Lutego 2010 Masz rację o gustach się nie dyskutuje, ale tutaj w większości to zatwardziali biotopowcy Pozdrawiam.
elozox Opublikowano 23 Lutego 2010 #5 Opublikowano 23 Lutego 2010 hm i co Ci z jednej groty powinienes miec duzo wiecej owych grot i kryjowek chocby dla inkubujacych samic 1 grota to 1 terytorium 1 najsilniejszego osobnika, a co z reszta? Obsada do 140l jakie wymiary? Co do obsady tylko 1 gatunkowo najbardziej odpowiednie beda P.saulosi w ukladzie 1+4 ewentualnie 2 samcowo.
midnight Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor #6 Opublikowano 23 Lutego 2010 Pisząc grota nie miałem na myśli glinianej doniczki, tylko grotę o skomplikowanym kształcie przylegającą do ścian, zajmującą 70%powierzchni tylnej ściany akwarium, kilkoma jaskiniami i szczelinami. Robiłem juz coś takiego do 370l na całej tylnej ścianie. Wtedy glinę pokryłem żywicą. Niestety z powodów problemów lokalowych nigdy jej nie zwodowałem. Wyglądało to bardzo ładnie i naturalnie i nie jest to tylko moja opinia.
eljot Opublikowano 23 Lutego 2010 #7 Opublikowano 23 Lutego 2010 Jak ci się poprzednia podobała to możesz zrobić nową. Nie zapomnij się pochwalić jak wyszło
MateuszT Opublikowano 23 Lutego 2010 #8 Opublikowano 23 Lutego 2010 Proszę przeczytać regulamin działu. Obowiązuje on tak również osoby zaczynające działalność na naszym forum.
Rekomendowane odpowiedzi