Skocz do zawartości

Skok parametrów po dolaniu alkoholu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw kilka słów wstępu, miałem zerowe NO3 i niestabilne PH, otrzymałem radę że aby sprawdzić czy zachodzi u mnie denitrifikacja powinnienem dolac troche wódki i patrzec czy ustabilizuje się PH ponieważ bakterie beztlenowe mogą z braku pozywki powodowć spadki KH i PH.

Dzisiaj rano dolałem 15ml wódki na 300 l akwa i po paru godzinach wszystkie rybcie z pyskami przy powierzchni, szybki oddech tak jakby zabrakło tlenu, wrzuciłem napowietrzacz i po godzince OK. wyłączyłem go ponieważ nigdy nie uzywałem napowietrzania, a tylko ruch tafli wody i znowu to samo, podmieniłem teraz 30 % wody i napowietrzam.

Powiedzcie co się mogło wydarzyć i co robic dalej.

Parametry przed podmianą:

PH - 7.6

KH - 12

NH4 - 0

NO2 - 0.1 ( podskoczyło po dolaniu wódki, wczoraj wieczorem było 0)

N03 - 0

Proszę o jakieś rady

Opublikowano

To Ci Nuroslaw doradził :/ Kurcze, też mam wyrzuty sumienia bo niejako poparłem ten pomysł choć powiedziałem, że 50-tka to będzie za dużo. Ty dałeś 15-stke i jak widać to im zaszkodziło.

Kurcze, szukam w google ale nie mogę nic znaleźć na temat "kaca" u ryb. Jedyne co to, że dawka jest 0.5ml na 100 litrów wody :/ Czyli w Twoim przypadku stężenie przekroczone dziesięciokrotnie :/ Zmierz jeszcze GH, chociaż wódka powinna podnieść KH a nie GH

Daj znać jak tam sytuacja? :(

Opublikowano

Ja tak kiedyś bym załatwił swoje Tropheusy.

Zmierz amoniak na pewno będzie.

Jedynie co możesz zrobić to podmiany max i potem bakterie do wody.

Chyba że masz Toxivec pod ręką on wiąże amoniak.

Opublikowano

Dzisiaj rano dolałem 15ml wódki na 300 l akwa i po paru godzinach wszystkie rybcie z pyskami przy powierzchni,

Proszę o jakieś rady

normalnie poczułem się jak dr Hause - pacjent ma objawy choroby X, ale na podany lek reaguje inaczej...... na moje szczęscie to nie ja zatwierdziłem Tobie dawkę.

podmień wodę - to zawsze ratuje skórę.

W tym przypadku postapiłeś prawidłowo uruchamiając napowietrzanie. Dodanie alkoholu, jako pokarmu mogło wywołać dość gwałtowne namnożenie się bakterii, a przy niskiej zawartości tlenu wodzie spowodowało osiągnięcia wartości podprogowych.

Jesli w wyniku tego działania, zmętnieje Tobie woda, to bedzie to na 100% to.

Mea culpa, iż nie zdążylem sprawdzić i okreslić dawki i nie zareagowałem na zadane pytanie. Wg Marutzka i Kokotta (2006 r.) dawka alkoholu w pierwszych 3 dniach nie powinna przekroczyc 0,1 ml na 100 l wody. Doświadczenia (2008 r.) z Vodka Methode chlopaków z Nano-reef tez to potwierdzają.

oznacza to, też że chcąc pomóc, za bardzo chcemy wierzyć, iż druga osoba do której kierowane są rady cokolwiek orientuje się w temacie.

Niezależnie od wszystkiego, przepraszam za wrzucenie Cię na zbyt głęboką wodę.

Opublikowano

Spokojnie, na razie nic złego się nie dzieje. No może wybarwiający się samiec msobo troche świruje i gania wszystko po akwa, a zawsze był grzeczny :D . A na poważnie to dobrze że nie polałem im tej 50 całej tylko 15 ml bo pewnie byłoby po zawodach!

Teraz ryby zachowuja się normalnie, troche są płochliwe i tyle.

Parametry :

NH4- 0 ( na szczescie)

NO2 - 0.1

KH - 14

PH 7,6

Woda nie zmetniała, zaraz podmienie 30 % i leje nitrivec.

Zobaczymy co sie będzie działo dalej, biologia pewnie padnie, mam nadzieje że na tym się zakończy wpadka z pojeniem pysiów gorzałką :)

Opublikowano

Jak w temacie NIE WÓDKI ( bo gorzała robiona jest z proszku i jeszcze innych ustrojstw :? ) tylko spiritus czysty, 1ml/100l spirytusu (tylko nie salicylowy!!!) I tak wczoraj podałem w strzykawce 4ml czystego spirytusu, mieszając go z 10ml wody z baniaka i powoli stopniowo wlewałem przy wylocie z filtra. Wczoraj miałem 50-60 NO-3 a teraz spadło do około 40 (widać różnice w kolorze roztworu JBL jest jaśniejsze niż wczoraj)

Może i troszkę pomogło zobaczymy za 2 dni

Opublikowano

Rybska juz wytrzezwiały, ale woda troche szaleje.

Parametry z dzisiaj rano:

NH4 - 0.1

NO2 - 0

NO3 - 0 ( ale kolor próbki intensywniej żóły)

PH 7.6

KH nie wiem bo skończył mi sie odczynnik.

Rybki normalnie, czyli chyba zagrożenie dla nich już mineło. Teraz tylko baniak musi się ustabilizować i będzie po strachu, tylko dalej nie wiadomo gdzie podziewa się NO3, bo po całym, zamieszaniu podmieniłem w dwa dni 60%, woda w kranie ma NO 10-15, a w akwa około 0.

Podmieniam na kranówke tylko idzie przez narurowy z weglem może tam cos się dzieje i ginie NO3, jest taka opcja?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.