Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie płci pięknej takie coś ale szklane się podoba, obok baniaka będzie stać mam koncepcje co i jak będzie :idea: a na górze np: fajny kwiat. Myślałem nawet o podświetleniu (może i festyniarskie ale zobaczymy ze światłem?) :D

Opublikowano

Tak czytam ten wątek i coś mnie zaczynają nachodzić chęci na zmiany :twisted: Mam taki filtr fluidyzacyjny o wymiarach 500mmx150mm na 1,2l złoża, pompa też by się znalazła. Jak myślicie, czy taka ilość piasku wystarczy na zbiornik 450(brutto) i obsadę 25 szt?

Opublikowano
No właśnie płci pięknej takie coś ale szklane się podoba, obok baniaka będzie stać mam koncepcje co i jak będzie :idea: a na górze np: fajny kwiat. Myślałem nawet o podświetleniu (może i festyniarskie ale zobaczymy ze światłem?) :D

Zapewne jak piach trochę się przybrudzi, a ścianki zarosną glonem to efekt wizualny będzie porażający. Ale sam pomysł z butelką jest dla mnie super, nawet zacząłem trochę czytać o tego typu filtracji. :mrgreen:

Opublikowano
Tak czytam ten wątek i coś mnie zaczynają nachodzić chęci na zmiany

W czym problem trochę więcej filtracji nie zaszkodzi a zawsze jest coś nowego do przerobienia do poprawki :D

A to taka fajna zabaweczka :D:D Ja na pewno zarobie ten metrowy ale muszę pompę nabyć minimum 4500-5000l/h np: http://zoologiczny-pl.totu.pl/p2810006902-atman-pompa-ogrodowa-ph-4000-5000l-h-3-40m

Opublikowano

Filtracji to ja mam aż nadto. Myślałem o zastąpieniu jednego kubełka.

A co do tej pompy Atmana, nie za mocna? Do podobnej wielkości firmowych(gotowych) filtrów fluidyzacyjnych dedykowana jest pompa o przepływie ok.2500l/h

Opublikowano

Lepiej mieć na wyrost i w razie co oddać część wody z obiegu filtra na dodatkowy strumień cyrkulacji w baniaku, niż potem kombinować z drugą pompą. Moja flaszka ma 10cm szerokości i 35cm wysokości i stoi przy akwa, (20cm rurki połączeniowe) a na maksa jak wykorzystuje strumień z jednej wiązki z filtra to jest 1150L/h to podnosi złoże na około 17cm (bardzo cieżko przebija złoże przy rozruchu) ale potem już oki

Więc przy zastosowaniu 100cm filtra to daje około 1m słupa wody w dół i jeszcze 20cm złoża go trzeba tam zabełtać , rura zasilająca 3/4 (może mała końcówka 1/2 dla stworzenia ciśnienia przebicia i rozdmuchania dobrze cząsteczek piasku) i potem powrót w dól i w górę do baniaka, myślę że materiał filtracyjny powinien się unosić do około 1/3 wysokości całego filtra lub wyżej.

Ale to zobaczymy jak będzie, wyjdzie w praniu na razie będzie projekt

Z lenistw można było by się pokosić na czymś takim, ale nie wiem :?:

I wersja do SUMPA :

post-9122-14695712441863_thumb.jpg

Opublikowano

Projekcik już jest, ale jeszcze dziś jadę do producenta PLEKSI ma rury 120mm x3-4mm zobaczymy bo mam koncepcje na okrągły rozbieralny :?: ale to się okaże.

Wymiary na obrazku w cm.

post-9122-14695712443024_thumb.jpg