Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś byłem świadkiem niezwykłego wydarzenia. Do tarła podeszła parka demasoni, pierw zaloty później taniec i samica składa ikrę, niby wszystko przebiega normalnie a tu moje zdziwienie zamiast samicy to samiec chwyta ikrę szybkimi ruchami i inkubuje :shock: .Napisze ktoś coś na ten temat? spotkaliście się kiedyś z takim czymś?

Opublikowano

Słyszałem kiedyś o takich przypadkach... i powiem szczerze do tej pory nie moge wyjść z podziwu ;p z tego co wiem, to rzadko...ale zdarza się że inkubujący tatuś sprosta wyzwaniu... także jedyne co pozostaje to czekać :) tak czy siak życzę powodzenia no i czekam na dalsze info w związku z nadopiekuńczym ojczulkiem :) pozdrawiam :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No dobra, ale jak wygląda zapłodnienie jaj? :) Bo w takiej sytuacji to musiałby to zrobić jak leżały na ziemi bo chyba samica nie zapładnia :D

Opublikowano

pierwsze kółko samicy -wydalenie jaja

pierwsze kółko samce - polanie mleczem = zaplemnienie

drugie kółko samicy - wzięcie do pyska = inkubacja

Jeżeli samiec nie polał ikry mleczem przed wzięciem do psyka to nic z tego nie będzie. Rozumiem że obie płcie są pewne na 100%

Opublikowano

Witaj . Niewiem jak teraz u Ciebie ale u mnie tak zachowywaly sie Lombardy . Niestety potem nie było sladu że samiec inkubuje .Najprawdopodobniej zjadł całą ikre lub wypłuł . Miałem taką sytuację 2 razy a potem wymieniłem samca i wszystko było w normie . Napisz jak to u Ciebie wygląda teraz.