Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

widzę ,że tylko ja jestem zwolennikiem sumpa :D .Daniel masz racje , w solniczce bez sumpa raczej jest trudno zwłaszcza w większych zbiornikach, sobie nie wyobrażam jego braku(chociaż da się znasz zbiornik- kivi.-iego)Dla mnie poprostu jest wygodniejszy i był znacznie tańszy niż adekwatny kubeł.

A co do hodowli d Pawlaka to ,fakt ma specyficzne podejście do niej ,ale też w rozmowie ze mną wyznał , że parę razy tracił obsady gdy nie dopatrzył parametrów a same gąbki w mech nie dawały sobie rady

Opublikowano

przede wszystkim nie należy podchodzić do sprawy w kategoriach "nigdy" "zawsze" "lepszy" "gorszy". Wszystko zależy od zbiornika,obsady i właściciela.

Opublikowano
przede wszystkim nie należy podchodzić do sprawy w kategoriach "nigdy" "zawsze" "lepszy" "gorszy".

w 100% racja

Wszystko zależy od zbiornika,obsady i właściciela.

wogóle się nie zgodzę

od zbiornika - sumpa można podłączyć do każdego zbiornika

od obsady - ???? tego nie rozumiem

od właściciela - tu myślę że chodzi ci że jeden chce mieć sumpa inny nie

Opublikowano

Dokładnie tak.

Jak zbiornik ma 1500 litrów to sump (lub inne takie tam) są zwyczajnie praktyczniejsze i tańsze.

Jak obsada jest morska, to trzeba upchnąć odpieniacz i kupę innych rzeczy.

Jak właściciel fetyszysta to o czym rozmawiać, widać lubi i już.

Opublikowano
(chociaż da się znasz zbiornik- kivi.-iego)

A kto nie zna? Tylko, że w tym przypadku wyjątek potwierdza tylko regułę.

Edit: Z mojej strony kamyczek do ogródka zwolenników filtrów zewnętrznych. Dzisiaj chciałem dołożyć dodatkowy wkład do mojego filtra(Jbl e1500) i przy odłączaniu "zespołu" z wężami jeden z zaworków nie do końca się domknął. Reszta to już historia... :mrgreen:

Opublikowano

dlaczego?

bo widziałem już sumpy w 100 litrowych akwariach jak i w 1000 l.

więc gdzie tu zależy?

od obsady?

przy paru rybkach już nie można mieć sumpa, po co przy paru rybkach i kubełek

wystarczy kaskada z większą gąbką

A właściciela??

jakie kryterium?

facet - kobieta?

starszy - młodszy ?

leniwy czy pracowity?

czy jeszcze inne?

Nie wiem jakie kryteria sobie ustaliłeś ale sump zadziała zawsze - bez względu na zbiornik, obsadę czy właściciela

chyba że masz na myśli kryterium opłacalności - ale wtedy by trzeba było powiedzieć że zależy od opłacalności a nie od zbiornika, właściciela czy obsady.

Opublikowano

sump zadziała zawsze, ale jak chcesz sump w 100l akwarium to pozostaje jedynie pogratulować fantazji.

zależy od opłacalności, opłacalność zależy od zbiornika i ryb. A od właściciela zależy niezależnie od opłacalności. Zadowolony?

Opublikowano

Czyli dochodzimy do sedna sprawy

Nie że zadowolony, po prostu uważam że nie można w żadnym wypadku komukolwiek odradzać budowę sumpa tylko dlatego że ma małe akwarium, można mu powiedzieć o opłacalności ale nie dla każdego liczy się kasa.

Wracając do tematu dywagacje czy sump jest przereklamowany to to samo jak szukanie wyższości świat bożego narodzenia nad wigilią - tu wszystko zależy od właściciela.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ok, do P Sebastiana napisze. A czy ktoś z aquapet kupował (oferta duża i jest wysyłka)?
    • Tak. To się wszystko zgadza, ale Sebastian ma ceny bardzo zaporowe. Ostatnio poszukiwałem Dimidiochromis strigatus - wycenił mi parę ryb 11-13cm na kwotę 400zł ryby f-1 Jacek Stuś z Żor. Ma dobre jakościowo ryby, ale fosorochromisow niestety nie ma w ofercie. W cichlidenstadel ryby są w cenie 30% tego co np.  w tanganika Konin Ale wysyłka bardzo droga.  Więc. Sam już nie wiem, gdzie teraz pozyskiwać dobrej jakości ryby 
    • Potwierdzam. Kupiłem u Sebastiana ryby do obecnego zbiornika. Są naprawdę ekstra. Szczerze mówiąc to po "wypadnięciu" z obiegu TAN-MAL to gatunki mniej popularne jest możliwe dorwać tylko u Sebastiana.
    • Tanganika-Konin. Sebastian Januszkiewicz, kupowałem kilka razy, ryby bardzo dobrej jakości.
    • Hej podpowiedzcie gdzie teraz najlepiej kupować ryby? Tan mal nie działa niestety.  A tam były F1  Jestem z Tychów ale może być wysyłka. Czy np aquapet będzie ok?  cichlidenstadel ale wysyłka droga. Słyszałem też o kimś z Czech/Słowacji I o Jacku z Żor. Chciałem Fossorochromisy stado + jeszcze max 2 gatunki (akwa 300 x 80 x 75) , musze obsade zmienić bo mdoki zostały przy tarle Protomelas taeniolatus powybijane jak zresztą część reszty ryb. Jakis agresywny mi się trafił (a ma już 17-18cm) Dzięki
    • To że kupska nie są zbierane nie koniecznie oznacza że filtracja nie daje rady. Jeśli nie masz NO2 w zbiorniku to filtracja daje radę tylko trzeba pokombinować z ustawieniem wlotów i wylotów 🙂 Może jakiś kamień przestawić żeby lepszą cyrkulację uzyskać. Jeśli chciałbyś zmieniać pompę to ja nie bawiłbym się w szukanie tylko od razu dowalił jakąś jebao dcp 5-8tys. czy innego producenta o takiej mocy. Istotna sprawa żeby pompa miała kontroler. Wtedy sobie ustawisz moc zgodnie z zapotrzebowaniem. Ja u siebie mam pompę Aqua Nova z kontrolerem i przepływem bodajże 8000 litrów na godzinę. U mnie pompa pracuje sobie na pierwszym biegu i w zupełności to wystarcza. Ale w razie czego mam jeszcze kilka biegów w zapasie 🙂
    • Cześć. Potrzebuję porady... akwa 160x40x50. Filtracja to kubeł + gąbki w module z pompą AC2000 + druga pompa AC2000 jako cyrkulator. Ryby podrosły, trochę ich też przybyło, doszło trochę kamieni, korzeń i widzę, że filtracja nie daje rady. Zacząłbym od wymiany pompy w module na jakąś mocniejszą, bo nie wszystkie kupska są zamiatane do modułu? Jaka pompa sprawdziłaby się w takim akwa o dość sporej ilosci ryb i gęstej zabudowie?
    • Poszukuję sprawdzonego sklepu z tubami led i cała resztą do zabawy z oświetleniem tj. moduły, sterowniki i co tam jeszcze potrzebne  Polecicie coś? A może jakiś forumowy rzemieślnik
    • Wydaje się mi, że nie masz się czym martwić. Są to dość młode osobniki, pewnie cały czas stresują się. Wiele razy czytałem o takich zachowaniach, u mnie podobnie było z Acei, które może nie regularnie, ale jak były młode to często zbierały się w grupę i tak robiły. Spróbuj z zakryciem boków np. kartonem.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.