Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Od dość długiego czasu wertuje to forum i nie tylko, nie zamierzam chodowac pyszczakow ale jestem zdania, ze większa cześć wiedzy i problematyka na tym forum jest wspólna wszystkim typom akwariów.Dlatego warto zasięgnąć rady specjalistów.

W tym roku przymierzam się do założenia "szkła" i stoję przed wyborem podanym w temacie. Zamierzam hodować ryby które przebywają w dolnej części zbiornika, wiec raczej zależny mi na powierzchni dna niż wysokości toni wody z drugiej strony w przypadku zbiornika 160x60x60 mam dodatkowo 76 litrów wody więcej w porównaniu do zbiornika 200x50x50. Zbiornik 160x60x60 wygląda wizualnie na mniejszy co tez ma znaczenie bo nie wszyscy domownicy podzielają moja pasje:).Na korzyść 200x50x50 przemawia, ze jest to uniwersalny rozmiar powszechnie stosowany, łatwiej o pokrywę, szafkę etc. oraz daje większa możliwą do zagospodarowania powierzchnie dna.Rozmiar 200x50x60 wydaje mi się już trochę za duży gabarytowo i nie jest tak uniwersalny jak 200x50x50. Może macie jakieś argumenty, które skutecznie przekonają mnie do jednego konkretnego rozmiaru.

Opublikowano

A może 200x60x60 w sumie to 720l, ale na początek możesz zalać mniej wody - zrobić porywę, która będzie zachodzić na akwarium jakieś 10 - 15cm. Przy takich rozmiarach każdy centymert wysokości to 12l :mrgreen:, a powierzchnia dna możliwie najwieksza.

Opublikowano

Jeśli już myślisz o 200x50x50 , to zawsze możesz troszkę naciągnąć wymiary do 200x60x60.

Raczej nikt w domu się nie zorientuje :mrgreen: (Moja mżonka się nie połapała :D ).

A 720l to też standard i dużo więcej nie kosztuje , a efekt lepszy:)

Na dodatek w Żorach masz M_sobo na miejscu , więc on Ci doradzi na pewno:)

Opublikowano

Ja planowalem zbiornik 160x60x50 doczarowalem 10 cm na dlugosci wiec bedzie 170x60x50,standart to to nie jest ale dostalem od Szula namiar na goscia od nie standartowych pokryw z aluminium i za przyzwoite pieniadze gosc robi bez problemu.

Opublikowano

Zdecydowanie 200*50*50 chyba ze masz możliwość podwyższenia i poszerzenia o 10cm. Dłuższy zbiornik lepiej wygląda.