tomciacki Posted February 2, 2010 #1 Posted February 2, 2010 Witam . Zakupiłem filtr MiniKani 120 https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=23961&langId=1000&parent_category_rn=14759 Są tam 4 kubełki w środku. Znajduje się w nich: 1. Biała wata z tworzywa sztucznego 2. Jakieś żółte ostre kamyki we woreczku 3. Gąbka o średnim gradiencie 4. Rurki ceramiczne białe brudzące Zapytuję w jakiej kolejności "Od dołu" (czyli jak mniemam wg przepływu wody) co mam umieszczać w poszczególnych koszyczkach ? Jeszcze jedna sprawa: jak sobie poradzić ze ślimakami ? rozpleniło sie ich milion, chyba przyniosłem plagę na roślinie ze sklepu :/ "ręczne" czyszczenie to środek doraźny. Aż się boję wyjąć tło strukturalne :/ Pomóżcie.
kunta Posted February 2, 2010 #2 Posted February 2, 2010 Więc podaję od dolu: 1.Rurki ceramiczne białe brudzące 2.Rurki ceramiczne białe brudzące 3.Rurki ceramiczne białe brudzące 4.Rurki ceramiczne białe brudzące Co do ślimaków to napisz jaką masz obsadę może wystarczy tylko "przykręcić kurek" z żarciem.
Jarosław Woźniak Posted February 2, 2010 #3 Posted February 2, 2010 Najlepszy sposób na ślimaki to ryba o nazwie bocja wspaniała :!: Kiedyś to przerabiałem nie ma lepszego sposobu. Co do kubełka to raczej wszystko sie z niego usuwa zasypując go w całości tym czymś białym co brudzi. To białe nazywa sie ceramika.
tomciacki Posted February 2, 2010 Author #4 Posted February 2, 2010 To białe nazywa sie ceramika. Przecież napisałem: rurki ceramiczne
Perez666 Posted February 2, 2010 #6 Posted February 2, 2010 Najlepszy sposób na ślimaki to ryba o nazwie bocja wspaniała :!: Kiedyś to przerabiałem nie ma lepszego sposobu. Tylko dodam-czasem nie wpuszczaj bocji do Malawi Jeden kolega chyba trzymał bocje z pyszczakami i jak twierdził wszystko było ok .
filas Posted February 2, 2010 #7 Posted February 2, 2010 Więc podaję od dolu: 1.Rurki ceramiczne białe brudzące 2.Rurki ceramiczne białe brudzące 3.Rurki ceramiczne białe brudzące 4.Rurki ceramiczne białe brudzące a może warto zapytać kolegę jakie ma akwarium, ile ryb i czy to jest jego jedyny filtr w akwa, bo jeżeli tak, to zaproponowane zestawienie nie wiele mu pomoże
kunta Posted February 2, 2010 #8 Posted February 2, 2010 Pomoże mu na pewno w tym w czym ma pomagać filtracja biologiczna. Wg mnie używanie filtra zewnętrznego jako mechanik i biolog równocześnie to poroniony pomysł.
mutra Posted February 3, 2010 #9 Posted February 3, 2010 uzywanie tego konkretnego filtra w czymkolwiek poza 112 nawet jako biologa to kiepski pomysł. To maleństwo ma 300l przepływu a objętości nawet nie podają. Tomciacki: jakie masz akwarium i obsadę. Ten filtr tylko na biologa, musisz więc mieć jeszcze mechanika do kompletu.
filas Posted February 3, 2010 #10 Posted February 3, 2010 Pomoże mu na pewno w tym w czym ma pomagać filtracja biologiczna. Wg mnie używanie filtra zewnętrznego jako mechanik i biolog równocześnie to poroniony pomysł. dlaczego poroniony? masz jakieś złe doświadczenie z takim zestawieniem filtra? moim zdaniem jest to mniej poroniony pomysł niż akwarium z kubełkiem biologiem jako jedynym filtrem, bo nie wiesz ile kolega ma filtrów tomciacki napisz proszę coś więcej o twoim akwa bo jeżeli jest niewielkie to ja tobie proponuję kolejność 3,1,4,2 i przy rozsądnej obsadzie i częstej podmianie wody dasz sobie radę
Recommended Posts