Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem bo zawsze się przyda,a majątku to to nie kosztuje :)

Spytam jeszcze dla świętego spokoju:

czy w ten sposób ma wyglądać cała instalacja

wlot-2x korpusy po 50 mikronów-pompa c.o.-wylot

Jeśli coś nie tak to sprostujcie.

Opublikowano

czy w ten sposób ma wyglądać cała instalacja

wlot-2x korpusy po 50 mikronów-pompa c.o.-wylot

Jeśli coś nie tak to sprostujcie.

Wczoraj podobne pytanie zadał mi Sławek i po głębszym zastanowieniu się podpowiedziałem mu trochę inny układ, mianowicie:

rura zasysająca - filtr 100µ - pompa - filtr 50µ - rura powrotna do akwa.

Dzięki takiej kolejności filtrów sama pompa jest chroniona przed zanieczyszczeniami z akwarium, a z drugiej strony filtr o większej gęstości usytuowany za pompą "zmusi" ją do pracy pod obciążeniem bardziej dla niej korzystnym - czyli tłoczeniem.

Opublikowano

sys sam masz taki układ czy przy swoim doświadczeniu z narurowcami tak byś teraz go zrobił?W sobotę będę to składał więc chciałbym wybrać możliwie jak najlepszy układ połączenia.

Opublikowano

Ja mam sumpa, więc narurowce są mi obce, natomiast zauważyłem, a raczej usłyszałem parę razy grzechoczące świderki, które z sumpa dostały się do pompy, gdy nie miałem prefiltru. Woda ciągnięta przez pompę z sumpa jest raczej pozbawiona zanieczyszczeń mechanicznych ( typu piasek ), więc u mnie wystarcza gruba gąbka naciągnięta na rurę ssącą. U Ciebie pompa będzie zaciągać wodę prosto z akwarium, niewykluczone, że wraz z wodą mogą trafić do pompy różne obce ciała - piasek, świderki, ryby (?)... Dlatego, gdybym projektował u siebie filtrację opartą na narurowcach, to właśnie taki układ bym zastosował w celu ochrony pompy.

Ale tak, jak podkreśliłem w poprzednim poście - pompa musi mieć większy opór na wylocie niż na wlocie, bo inaczej będzie mielić wodę "w miejscu" i hałasować.

Opublikowano

tylko czy przy takim ukladzie, nie bedzie trzeba co chwile wymieniac wkladow 100 mikronow ? na nim przeciez spocznie cala mechanika w tym wypadku? 50 nie bedzie prawie wogole wykorzystana. czy sie myle?

Opublikowano

Trzeba by to odnieść do danych technicznych pompy - tzn. z jaką wodą może pracować, czasem dopuszczalne są zanieczyszczenia o określonej wielkości.

IMO rada Sysa jest bardzo dobra, większość pomp ma nawet w instrukcjach zalecenie montazu filtra osadnikowego PRZED pompą. A filtry osadnikowe zazwyczaj mają gęstość ok 100mikr.

Opublikowano

A gdyby dać tak jak wcześniej pisałem,dwa korpusy równolegle po 50 micro.i za korpusami pompa.Czy wtedy pompa nie będzie "zamulać"?Tak jak pisał slawekosw przy korpusach przed i za pompą ,cały syf będzie zbierany przez filtr przed pompą.Sam już nie wiem jak to poskładać :evil: Może wypowie się jeszcze jakiś posiadacz filtracji narurowej,jak ma to połączone i jak się spisuje?