Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurde..po co kombinujesz ? skoro filtr przeznaczony przez producenta ma 180 mikronów, to chyba wszystko jasne ? trzeba zrobić tak jak radził sys. jeżeli pompa może "pracować" z nieczystościami mniejszymi niż 180 mikronów, to zakładając jest korpus 100, jest jeszcze lepiej chroniona. wiec jeden korpus za, jeden przed i gra muzyka :wink: jak coś nie będzie po twojej myśli to zawsze można przerobić :mrgreen: dlatego lubie połączenia wężami a nie sztywne PCV :mrgreen:

Opublikowano

Ok.Więc do sprawdzenia mam dwie opcje:

wlot-filtr siatkowy 100mikro-pompa-filtr sznurkowy 50mikro-wylot

wlot-2x50 sznurkowy 50mikro-pompa-wylot

Zobaczymy jak się będzie sprawowała opcja 1,jeżeli efekt nie będzie zadowalający to będzie mała przeróbka.

Opublikowano

Dzięki za wypowiedź smurv.Niestety filtr siatkowy 100mikro już zamówiłem tak jak sznurkowe 50 i 100 mikro ,więc można pokombinować :P . Będą tylko 2 korpusy(i tak będzie ciężko je zmieścić) do filtracji mechanicznej.Tak jak pisałem wcześniej -jeden przed,drugi za pompą.

Opublikowano
nie zrobi sie tego dokladnie i mi chodzi o to by woda musiala przebyc jak najdluzsza droge przez gabki wiec otwory tylko na dole :)

Zrobi się. Mam tak w jednym korpusie i materiał filtracyjny jest równomiernie zabrudzony na całej długości rurki. Trzeba tylko zostawić trochę przestrzeni między ścianą korpusu a rurką z materiałem filtracyjnym, tak aby woda swobodnie dostała się do korpusu. Zastosowanie gąbki w taki sposób jak napisałeś, w dość znaczny sposób ograniczy przepływ. Testowałem.

Opublikowano

Dzisiaj ruszyłem trochę z robotą,pozgrzewane kilka rurek,kolanek,zaworów.Teraz czekam na uchwyty do korpusów bo od tego zależy dalszy ciąg prac. :D

Edit:Wszystko posklejane,test zrobiony-działa :D Pozostało odpowietrzyć pompę i czekać na wkłady bo jak na złość żadne nie dotarły :( (a zamówiłem u 3 dostawców,u każdego inny rozmiar)