Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

slyszeliscie kiedys cos takiego ze jak sie nie czysci spoin pionowych miedzy scianami to akwa po okolo 3 latach zaczyna ciec bo wlazi pod klej glon ??

bo szczerze ja raczej to czyscze szyby niz laczenia kleju

a moja stara 60 tka ma juz z 10 lat i nie zaobserwowalem takiej jazdy

Opublikowano

Już 11 rok użytkuję akwarium 97l i jakoś nie zauważyłem ujemnego wpływu glonów na silikon. Bardziej interesujące dla mnie jest zagadnienie "starzenia się", a co za tym idzie utraty właściwości, spoiny.

Opublikowano
Już 11 rok użytkuję akwarium 97l i jakoś nie zauważyłem ujemnego wpływu glonów na silikon. Bardziej interesujące dla mnie jest zagadnienie "starzenia się", a co za tym idzie utraty właściwości, spoiny.

Starzenie silikonu to normalna rzecz. Nawet producenci zalecają "przeklejenie" akwarium po 10 latach użytkowania. Może i to tylko chęć sprzedania kolejnej tubki po 10 latach, jednak byłbym ostrożny przy tak "starych" akwariach.

Opublikowano

Ostatnio gdzieś wyczytałem, że przy akwariach klejonych bezbarwnym silikonem (najczęściej OW) można zobaczyć po jakimś czasie, jak glon dostaje się pod spoinę. Czy niesie to jakieś zagrożenia? Nie wiem.

Opublikowano

jeżeli dostaje się między spoinę to napewno, w tym miejscu już silikon nie trzyma, tylko pytanie skad w tym miejscu miejsce na glon, dobrze sklejone akwarium nie powinno mieć takich miejsc w spoinie aby pozwolić na warunki do rozwoju glonów

Opublikowano

Yaro, poczekaj, poczekaj, to sam zobaczysz ;-)

Glon to takie ustrojstwo, że wykorzysta każdą szczelinkę, aby się w nią wcisnąć.

Opublikowano
Yaro, poczekaj, poczekaj, to sam zobaczysz ;-)

Glon to takie ustrojstwo, że wykorzysta każdą szczelinkę, aby się w nią wcisnąć.

Ja nie mówię że nie jest to możliwe, ale jeżeli już tak się robi, to przeklejał bym akwarium.

Glon wejdzie tam gdzie będzie tlen, woda i światełko, jeżeli w szczelinie jest glon, to w tym miejscu nie ma już mowy o tym aby w tym miejscu silikon cokolwiek trzymał

Opublikowano

bo nie trzyma... u mnie też spoina jest naruszona i glon w środku. Czyszczę to czasem i tyle mogę. Normalne że z czasem ccyba silikon puści troszkę z brzegu czy ty jako użytkownik kartą przy czyszczeniu glonów z szyby naruszysz spoinę. A potem już samo się robi.

Nie mówię tu o spoinie naruszonej w miejscu gdzie szkła są połączone ale tej wystającej.