Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam zakupiłem właśnie pompę 1400L/H firma jakiś japoniec chyba od szwagra ale nowa nie zatapiana jeszcze.No i jest problem nie napowietrza i tak jakos dziwnie chodzi. W rurce jest trochę wody jak popdłacze to opada góra dół. Zrobiłem następujaco gombka namoczyłem wcześniej no i podpiełem i zatopiłem w akwa do kontaktu i tu taka sytuacja. Coś możę nie tak zrobiłem powiedzcie, włączałem ją parę razy i wyłaczałem ale nic tak zwano chyba się jakoś zapowietrzyła. Z góry dzięki za jaką kolwiek pomoc pozdrawiam

Opublikowano

no odpowietrzyc to sie raczej odpowietrzył, ale jest jednak dalej problem z chałasem. Bombelki czyli napowietrzacz chodzi ok, ale ustawiłem tak,że raczej beda zbędne.jest dobra cyrkulecja wody jak na moje oko :wink: Pompa chodzi dobrze niezle zaciaga nawet az widac to po gabce bo az zmniejsza swoja objetośc jak wyłącze i właczę pompę no i tu pytanie:jak ściągnę gąbke chodzi jakby ciszej moze zła gąbka, bo jak ja puszcze luzem z pompą to gabkę wypycha do góry. Nr tej gabki to jak wszyscy biora ten numeraz z allegro to tak zwana 5. Nie wiem może ten koszyczek przerabiaja bo wiadomo jak to w pompach jest taki krótki. Mutra ty jestes fachura doradz coś :D no chyba jak też pisza to jej przejdzie jak się zapcha syfem z czasem na razie mam ja 5 dni i olejem tez nie smarowałem . pozdrawiam

Opublikowano

to jest szara gąbka czy niebieska?

Najprawdopodobniej jest za gęsta (jeżeli to ta szara) pomaga wymiana na rzadszą ;) albo dorobienie rurki.

Koszyczek masz na wlocie do pompy, kupujesz kawałek węża odpowiedniej średnicy (zazwyczaj 16mm) robisz w nim duzo małych otworów (wiertłem,żyletką, rozgrzaną igłą) Potem koniec węża wsadzasz do kubka z wrzątkiem i na gorąco naciągasz na koszyczek. Obcinasz tak żeby sie mieścił w gąbce i już. Wtedy woda przepływa na całej długości i gąbka nie zapycha wlotu do pompy. Rozumiesz mniej więcej o co chodzi?