Skocz do zawartości

Muszlowce i saulosi?

voytec1985

Rekomendowane odpowiedzi

Michał zacytuje siebie samego:

"Woda jest tu raczej drugorzędna bo tylko odłów z Malawi ( łączonych biotopów ) ma wyższe wymagania względem jej parametrów, zasadowa i dobrej jakości dałaby szczęście rybom ze wszystkich 3 jezior."

Tak więc w tym punkcie się raczej zgadzamy niż nie zgadzamy

Punkt pierwszy jednak musi istnieć bo niektórzy mają pomysły które i w tym zakresie już padają, chcąc łączyć z Malawi rybami preferującymi wodę kwaśną.

powiem wam kawał - Jasiu miał akwarium 900l i pływało w nim 20 saulosi, postanowił, że doda w rogu akwarium 6 muszelek i 3 muszlowce, nie będą wchodziły sobie w drogę szczególnie, że muszlowiec similis wcale nie jest, aż tak natrętny jak np.occelatus, ale nagle Jasiu usłyszał, że nie może tak zrobić, bo to mieszanie biotopów. No więc Jasiu kupił piękną rybkę rodem z Tanganiki, która zjadła wszystkie muszlowce. Koniec

... i to wcale nie miało być śmieszne...

-- dołączony post:

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale chodzi mi o to, podam przykład :

mamy akwarium 150l postanowiliśmy zrobić biotop tanganika, no więc dajemy np. muszlowca occelatus i similis, wtedy okazuje się, że nie jest to dobry pomysł, occelatusy są strasznie agresywne, a similisom, nie żyje się dobrze, no i wniosek:

ryby żyją w tych samych warunkach, oba gatunki to muszlowce, a wymagania mają praktycznie takie same, więc gdzie było by im lepiej: w towarzystwie pyszczaków, które nie interesuję się małymi, niepozornymi rybkami, typowymi domatorami i raczej muszlowce nie będą walczyć z pyśkami o rewir, tym bardziej, że muszle można umieścić w miejscach, na którym pyszczakom nie zależy, czyli np. nie między skałami tylko na równinie pod przednią szybą akwarium, czy lepiej byłoby im z muszlowcami wielkookimi przez które byłyby nękane, z pyszczakami tanganickie rybki raczej nie będą konkurować, bo saulosi nie zależy na muszlach

-- dołączony post:

wg. mnie gorszym pomysłem jest trzymanie zbrojników z pyszczakami, ponieważ potrzebują one kwaśniejszej wody i korzeni

Napisz proszę do czego Ty dążysz i co chcesz nam udowodnić.

To jest klub zrzeszający miłośników pielęgnic z jeziora Malawi nie Tanganiki, Wiktorii albo jeszcze innych jezior tylko Malawi. Nawet jak nam udowodnisz, że ryby z różnych jezior będą ze sobą żyły w zgodzie latami to i tak nie znajdziesz wśród nas poklasku. To już nie jest biotop Malawi.

Chcesz to łącz biotopy, trzymaj pyszczaki nawet z dyskowcami. Nikt Ci tego nie zabroni bo to Twoje akwarium, ale proszę nie przekonuj już nas, że można i że się da.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.