maciejborek Opublikowano 13 Października 2010 #11 Opublikowano 13 Października 2010 "occelatusy agresywne" generalnie może i tak ale to zależy od osobnika i wewnątrzgatunkowo dopiero dochodzi do zbrodni samców Biorę 4 i potem jak zaczną rosnąc i dojdzie do agresji to zacznę interweniować. Z innymi gatunkami są spokojne. Księżniczek tylko parkę można. Jak zaczną rosnąć to się okaże co z nimi? Może dwie samiczki A co myślisz o tym kontrolowanym przerybieniu?
-Przemo- Opublikowano 13 Października 2010 #12 Opublikowano 13 Października 2010 Ja uważam, że można łączyć wszystko ale być czujnym i obserwować, jak coś się będzie działo oddac część ryb do sklepu i zamienić innymi. U mnie aktualnie z pyszczakami pływa jeden zagubiony piskorek, którego nie mogę wyłowić bo mam dużo kamieni i nic mu sie nie dzieje juz prawie od roku. A taki niby delikatny i malutki. Byle sie tylko rybom nie działa krzywda a poza tym to wszystko kwestia gustu, jak ktos nie chce biotopowo to nikomu nic do tego.
docia Opublikowano 13 Października 2010 #13 Opublikowano 13 Października 2010 zapodaj mi tego piskorka do mojego akwa to pewnie po tygodniu juz by go niebylo co co autora postu to tak jak wczesniej wspomniano , pomijajac fakt ze chcesz wygiac prawa natury i polonczyc dwa oddzielne biotopy to twoje Akwa i tak jest ZA MALE i nic z tym niezrobisz sam na wlasnym przykladzie wiem ze pyszczaki w takim zbiorniku to tykajaca bomba jezeli chodzi o pyszczaki + inne rybcie np .. piskorki , glonojady jakies kirisniki w moim baniaczku niedalo sie nic ostac ryby byly ciagle gnebione , mialy popodgryzane pletwy i czasami wydawalo mi sie ze jest spokojniej plywac w calej toni wodnej niz przy dnie niestety pyszczaki maja taka nature ze poprostu lubieja gnebic inne ryby sobie dla zabawy
AfricaLake_pl Opublikowano 14 Października 2010 #14 Opublikowano 14 Października 2010 W 112l możesz trzymać same P.Saulosi,bez muszlowców
Perez666 Opublikowano 14 Października 2010 #15 Opublikowano 14 Października 2010 I Ty to wszystko trzymasz w akwa o pow.dna 100x50?Szkoda słów....to akwa nadaję się jedynie dla saulosi+maingano... Nie rozumiem jaki jest cel łączenia endemicznych ryb z dwóch różnych jezior?Co Ci to daje? Chcesz mieć ryby z obu jezior,nic prostszego tylko założyć drugie akwa(oczywiście rozmiar adekwatny dla ryb mających tam pływać).
maciejborek Opublikowano 14 Października 2010 #16 Opublikowano 14 Października 2010 Panowie znowu herezje Jeśli polecacie akwa 112l. to tylko dla muszlowców i szczelinowców w pierwszej kolejności a potem dopiero Malawi ( ale lepiej nie). Wydaje mi się że Malawi to najmniej podstawa 100 i 40 ( czyli te 160 l. przy standardowej wysokości 40). Cel łączenia jest taki: Malawi jest ładne a Tanganika ciekawa. Osobiście uważam że one się uzupełniają i dają większa radość, przyjemnośc i zaciekawienie z hodowli. Oczywiście nie kosztem ryb. Jeśli mam te 250 l. to ile z Malawi mogę wpuścić przy założeniu że tylko Saulosi i Maingano? Jakie składy i liczby polecacie? Ale potrzebuje info z własnego doświadczenia a nie kopiowanych ciągle tych samych informacji z innych forów.
nabe Opublikowano 14 Października 2010 #17 Opublikowano 14 Października 2010 [Przemo], może niechcący podsunął ciekawe rozwiązanie: wpuścić sobie co się chce, popatrzeć czy kiedy podrosną to się nie tłuką, jeśli tak oddać do sklepu i wziąść nowe itd. Nie, no będzie wilk syty i owca cała, obsada będzie zgodnie ze sobą żyła (bo agresja to od osobnika zależy), roślinożercę przyzwyczaimy do mięcha i na odwrót, będzie prawdziwa sielanka, nad akwarium sugeruję powiesić portret tow. Łysenki.
maciejborek Opublikowano 14 Października 2010 #18 Opublikowano 14 Października 2010 nabe trochę zakpiłeś ale musisz wiedzieć że dokładnie w ten sposób kiedyś naukowcy sprowadzali i wprowadzali rybki do hodowli akwariowej które masz teraz u siebie w domu. ale chyba obrazków nie wieszali ( buahauaahu). i pewnie teraz też tak robią. Całe ZOO się na tym opiera. Przypominam Ja chcę porównywać biotopy podobne ( nie całkowicie skrajne z kwaśnej do twardej).
AfricaLake_pl Opublikowano 14 Października 2010 #19 Opublikowano 14 Października 2010 10 dorosłych P.Saulosi i 6-8 Maingano możesz trzymać w 250l...
Perez666 Opublikowano 14 Października 2010 #20 Opublikowano 14 Października 2010 Jeśli mam te 250 l. to ile z Malawi mogę wpuścić przy założeniu że tylko Saulosi i Maingano? Jakie składy i liczby polecacie? Haremy 1+4,daje to 10 ryb w sumie na styk w takim baniaczku.
Rekomendowane odpowiedzi