Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli kubeł miałby pełnić funkcje mechanika i biologa to oczywiście weź większy ale jeżeli planujesz go wyłącznie na biologa to podtrzymuje swoje wcześniejsze zdanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W lutym kupuję Eheima 2217+. Doradźcie mi czym go zasypać? ;) Co mam kupić żeby pełnił funkcję i biologa i mechanika?

Opublikowano

IMO classic'i się nie nadają na łączenie tych 2 funkcji.Gdy na spód dasz gąbki,drugą połowę zasypiesz ceramiką to czyszczenie gąbek będzie porażką.Te eheimy nie posiadają koszyczków a więc będziesz musiał wysypywać ceramikę aby dostać się do gąbek (czy innych wkładów).Takie moje zdanie...

Opublikowano

Podsumowując, ja bym polecał ten mocniejszy, czyli 2217. Na razie popracuje w malawi jako biolog + głowica, a później w roślinnym przy skromnej obsadzie będzie pełnił podwóją funkcję. I czyba lepiej kupować przez internet, a napewno taniej i szybciej.

A czy przypadkiem te filtry nie są sprzedawane z kompletem wypełnień, do filtracji biologicznej, dobrej jakości? Jeśli zamierzasz używać tego filtra w malawi, to tylko jako filtr biologiczny! Właśnie ze względu na brak koszyków na media filtracyjne. Aby uniknąć mozolnego czyszczenia tych wszystkich wkładów na wlot załóż gęstą gąbkę, a do środka nasyp dobrej jakości, porowatej, ceramiki. Taj jak pisał perez podwójna funkcja nie tyle nie sprawdzi się, co po pewnym czasie będziesz musiał zastosować dodatkowy czynnik filtracyjny, ponieważ:

1. Pyszczaki dosyć mocno brudzą,

2. Gęsty prefiltr nie wyłapie wszystkich zanieczyszczeń, te o większej "frakcji" przy wyłączeniu pompy lub próbie demontażu gąbki i tak wpadną do akwarium.

Jeśli natomiast, tak jak wcześniej pisałeś, w przyszłości zrobisz z tego akwarium zbiornik roślinny, to jedynie sam prefiltr założony na wlocie filtra biologicznego wystarczy do filtracji mechanicznej. Oczywiście jeśli nie będziesz tam trzymał skalarów tylko jakieś małe rybki z rodziny kąsaczkowatych.

Opublikowano

Za jakiś czas 180tka ma zostać zbiornikiem roślinnym - ameryka południowa, czyli pielęgniczki ;)

A może wobec tego co piszecie lepiej kupić jakiegoś eheima z koszykami, np. 2026?

Planuję kubełek połączyć z filtrem hydroponicznym, więc chyba bez oczyszczania mechanicznego się nie obejdzie?

Co myślicie?

Opublikowano
Te eheimy nie posiadają koszyczków

Mam wysłużonego 2213 i w zestawie miałem koszyki na wkłady - coś się pozmieniało w tej kwestii? Dodam, że kupowałem go jakieś 5-6 lat temu...

Opublikowano
Eheim 2213 ma komplecie pojemnik na wkłady, natomiast modele 2215 i 2217 już nie.

A czy takie pojemniki można kupić osobno i zastosować do 2217? Czy też nie bawić się i kupić np. Prof. II 2026 i mieć mechanika i biologa?

Zastanawiam się też, czy skoro planuję hydroponikę, to czy ona nie wystarczy za biologa, a kubełek robiłby w takim układzie jedynie za mechanika? Co Wy na to?

Z drugiej strony Prof. jest od 2217 droższy jedynie o jakieś 160zł. To nie są wcale takie wielkie pieniądze.

W 2217 podoba mi się jego prostota i bezawaryjność i dlatego pierwotnie postawiłem na niego, ale przecież póki nie kupię, to mogę przecież zmienić zdanie ;)

Czekam na Wasze sugestie ;)