Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
MalawiHobby , jak to mawiał jeden z moich wykładowców: "pojechał Pan po bandzie" :D

To prawie tak jakby szukającemu Labidochromis caeruleus "yellow" polecić zakup Champsochromis caeruleus

To w takim razie czym się różnią jak nazwa ta sama,tylko jakaś odmiana kolorystyczna inna?

Opublikowano

tu masz C.afre white top,

ten link ktory pokazales na 1 stronie nie jest to cynotilapia afra tylko chilumba i napewno nie nadaje sie do Twojego zbiornika, zwroc uwage na anal fin i pletwe grzbietowa .Pamietaj tez ze samice sa szare wiec bedziesz mial tylko 1 ladna rybe.

Opublikowano

ten link ktory pokazales na 1 stronie nie jest to cynotilapia afra tylko chilumba i napewno nie nadaje sie do Twojego zbiornika

Teraz już wiem :wink:, ale dobrze że o tym napisałeś ponieważ nikt nie zwrócił na to wcześniej uwagi, a ja zapomniałem sprostować. Kilka postów wyżej znalazłem kolorystyczny odpowiednik tej ryby o zdecydowanie mniejszych rozmiarach i łagodniejszym temperamencie: Labidochromis chisumulae. Szkoda tylko, że ryba ta jest tak słabo dostępną :(.

Temat na pewien czas zawieszam. Zgodnie z tym co napisałem wcześniej na poczatek wybrałem następującą obsadę:

Obsada wybrana! Zgodnie z zaleceniami i dla siebie znalazłem coś kolorowego :mrgreen:

200l 100/40/50h

Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

Pseudotropheus saulosi

Powinno być ciekawie i kolorowo. Ryby już zamówione, więc zamian nie przewiduję.

Opublikowano

Może trochę poniewczasie ale zgłaszam się - ja hodowałem Chisumulae. To fajne ryby, ale wewnątrzgatunkowo moje były naprawdę agresywne. W porównaniu z nimi Msobo, Elongatus chewere to były baranki :) Apropos dostępności to ja kupowałem w Tan-Malu i chyba powinni je mieć.

Ostatnio mocarne zdjęcie samców tej ryby zamieścił Jack, a jeśli chodzi o samice to (jest moje zdjęcie w Galerii) niestety nic specjalnego – po prostu białe rybki. Mnie się podobały, ale moi znajomi mówili że takie „zwykłe”. Jeśli chcesz mieć akwa jednogatunkowe jedno samcowe to, z Chisumulae byłoby mało urozmaicone. Powinieneś wybrać gatunek, gdzie samce są diametralnie różne od samic, a samice nie są szare (albo jak piszą w książkach srebrzyste:) ja wybrałabym Msobo Magunga.

Jeżeli jednak zdecydowałbyś się na np dołożenie chisumulae i mógłbym jeszcze czymś radzić to z przyjemnością pomogę.

Pozdrawiam