Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem raczej ogólnie o połączeniach korpusów, ale to rozwiązanie wydaje mi się lepsze. Tylko po co Ci dwa FBF'y?

Przy odpowiednim zastosowaniu zaworów, będzie możliwość naprzemiennej wymiany wkładów w korpusach, bez wyłączania pompy.

Opublikowano

Powodow widzialem kilka. Nie wiem jak bardzo sa sensowne. :P

- Wydawalo mi sie ze jeden korpus nanorurowy jest za maly aby pomiescic wystarczajaco duzo medium (piachu)

- a jesli nasypie sie go duzo (do 1 korpusu) to przy puszczeniu wodu piasek zacznie sie "gotowac" i jego poziom sie "podniesie" i zacznie byc zasysany do akwa.

- przy polaczeniu rownoleglym z dwoma fbf mozna przeprowadzic serwis filtra i wkladu nie wylaczajac drugiej czesci ukladu

Opublikowano

1. Można kupić korpus 20cali albo typu Big Blue.

2. Jak napisałem wyżej, przy jednym FBF'ie tez można przeprowadzić bezinwazyjnie wymianę wkładu, tj nie odcinając pompy.

Opublikowano
1. Można kupić korpus 20cali albo typu Big Blue.

2. Jak napisałem wyżej, przy jednym FBF'ie tez można przeprowadzić bezinwazyjnie wymianę wkładu, tj nie odcinając pompy.

tyle ze ja juz mialem 3 korpusy 10", a dodatkowo 20-ki jak patrzylem nie sa przezroczyste... :(

Musze mocno pomyslec czy nie zrownoleglic tego mojego ustrojstwa. Problem jest tylko taki ze ja juz czesciowo to wszystko pokleilem i moze byc problem ze zmiana... ;(

Opublikowano

tyle ze ja juz mialem 3 korpusy 10", a dodatkowo 20-ki jak patrzylem nie sa przezroczyste... :(

Musze mocno pomyslec czy nie zrownoleglic tego mojego ustrojstwa. Problem jest tylko taki ze ja juz czesciowo to wszystko pokleilem i moze byc problem ze zmiana... ;(

1. Są i przeźroczyste.

2. IMO połączenie równoległe będzie lepsze. Zresztą jak znam życie, to później i tak będzie dużo przeróbek. Czego oczywiście nie życzę.

Opublikowano

Ale wiesz,że to najprostsze rozwiązania są najlepsze? :) Ja mam tak: fluidyzacyjny połączony za mechanikami narurowymi na trójniku, przed nim jest zawór rozdzielający ilość wody jaka leci przez biologa,w razie spadku wydajności (zapchanie narurowców) można to wyregulować.

W sumie coś takiego: wlot wody-> 2x równolegle narurowe, trójnik nr 1,powrót do baniaka. Z odgałęzienia na trójniku 1 woda leci do fbf + powrót do baniaka,dalej odgałęzienie do filtra węglowego, gdzieś po drodze do denitratora,skąd wróci znowu do akwarium. I nie muszę martwić się wydajnością pompy.

Opublikowano

Przepraszam ze zaklocam Wasze szczegolowe rozwazania tak ogolną uwagą, ale nie bardzo rozumiem jak mozna dobrze dobrac pompe, jezeli nie wiadomo jakie media beda zastosowane. I jeszcze jedno - filtr Fbf bez piasku? :)

P.S.

Duże brawa za wątek, oby więcej takich.

Opublikowano
Strasznie to brzmi skomplikowanie. :P Ja jestem niestety uposledzony i :P i bez rysunku zwykle nic nie kumam :P

Czy to wyglada tak jak ponizej ?

Dokładnie tak jak narysowałeś.

Opublikowano
Przepraszam ze zaklocam Wasze szczegolowe rozwazania tak ogolną uwagą, ale nie bardzo rozumiem jak mozna dobrze dobrac pompe, jezeli nie wiadomo jakie media beda zastosowane. I jeszcze jedno - filtr Fbf bez piasku? :)

pierwotnie mialo byc 2x wata + 2x piasek

teraz mysle o 1x wata + 1x ceramika + 1x piasek + 1x pusty rezerwowy (ew likwidacja)

Jesli uda mi sie przerobic uklad na rownolegly to bedzie 2x wata + 2x piasek.

btw Kto i gdzie pisal o braku FBF bez piasku ?

Dokładnie tak jak narysowałeś.

To ty masz na kazdym wysciu zawor i ustawiasz wszystko krecac 3-4 zaworami wysciowymi?? Bo jesli nie to nie potrafie pojac jak zmusiles wode do plyniecia przez fbf, a potem przez pozostale filtry.... No chyba ze masz +20 do wladzy nad silami natury... :P:mrgreen: