Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dopiero zaczynam przygodę z Malawi, co więcej dopiero zaczynam przygodę z Akwarystyką. Ze względu na warunki mieszkaniowe mogę sobie pozwolić na akwarium 120x40x50.

Spędziłem wiele godzin na forum wertując watek za wątkiem i dokształcając się w dziedzinie Akwarystyki i biotopu Malawi. Zafascynowały mnie Pyszczaki nie tyle ze względu na ubarwienie, które jest bezsprzecznie piękne ale ze względu na ich terytorializm, obyczaje godowe czy opieka nad młodymi. Tutaj właśnie moja prośba: jaką obsadę dobrać do mojego Akwarium tak aby ryby czuły komfort a ja mógłbym obserwować możliwe najbardziej zbliżone do natury zachowania.

czy 3+7 będzie ok?

I kolejne pytanie: Czy zacząć od 1+4 i czekać na rozmnożenie czy od razu 3+7? Oczywiście wiem, że nie rozpoznam płci ze względu na brak dymorfizmu u młodych osobników natomiast chodzi mi o ilość jaką zostawić jak już będzie coś widać ;)

z góry dziękuję za odpowiedź jednocześnie prosząc o nie odsyłanie mnie do wyszukiwarki ponieważ potrafię korzystać z forum i nie znalazłem wątku, w którym byłby poruszany ten problem. Przy 240l wszyscy chcą >1 gatunków.

pozdr. P4v3u

Opublikowano

Witam kolego. Z pyszczakami jest fajne, ze jak kupisz mlody ryby 3-5 cm to zaobserwujesz ich wybarwianie, obyczaje, gody.

Kup 10-13 sztuk narybku, a harem zrobisz pozniej. 3 samce w tak malym akwa racze nie beda wybarwione, ale to czas pokaze :o

Opublikowano

No chciałbym zaobserwować spory o terytorium i mimo wszystko samca dominującego oraz 2 niższe w grupie bo 2 samce to nie do końca naturalne zachowania będą. Długości Akwarium nie mogę zwiększyć ale może zrobiłbym akwarium na zamówienie np. 120x60/70x40/50 co sporo zwiększyłoby powierzchnię dna czy to dobry pomysł? Orientuje się ktoś w kosztach takiego akwarium i szklarza w warszawie który zna się na rzeczy? ;)

Tak jak pisałem chodzi mi o możliwość obserwacji zachowań zbliżonych do naturalnych a dwa samce to raczej za mało.

Opublikowano

dwa samce Ci wystarczą do obserwacji (kolejne zrobią się same). Na Twoim miejscu wziąłbym mało ryb i czekał na młode które przeżyją w ogólnym. Sam właśnie obserwuje pnącego się w hierarchii samce, który urodził się w zbiorniku. Co do wymiarów to te które podajesz są do zrobienia ale koszt będzie znacznie przewyższał akwarium standardowe o porównywalnym litrażu.

Opublikowano

Jeśli będą same to przy wielu samcach całkiem możliwe jest zagranie 2-3 w pełni wybarwionych, mam tak u siebie.Sławek dobrze gada, na pocz. kup kilkanaście ryb, zawsze dobierzesz harem.

Opublikowano

Miras co ty pierd...sz ? Jezeli akwa pozwala to uchowie sie wiecej niz "dwa samce do obserwacji" ochlonij prosze. Co do tworcy tematu, jak masz mozliwosc stworzenia dna na 60-70 cm glebokie to wykorzystaj to :-)

Opublikowano

czyli kupić około 10 młodych i zostawić później 2 wybarwione samce i 6 samic, a na trzeciego czekać aż się urodzi w akwarium i może się wybarwi tak?

I jeszcze jedno pytanie:

Co myślicie o tym żeby kupić po 3-4 młode z 3 różnych hodowli aby uniknąć jednego genotypu, ale z drugiej strony może być to ryzykowne ze względu na większe prawdopodobieństwo jakiejś choroby ze względu na kilka źródeł.

A co do akwarium to zostaje 120x40x50 jeśli mówicie, że sklejanie akwarium to koszty x3 ceny standardowego rozmiaru do trochę jednak za dużo jak na moją studencką kieszeń bo do tego jeszcze pokrywa i już mamy 1000 na samym szkle chyba że mówimy o kosztach do 700 zł i jeśli wasze doświadczenia wskazują na to, iż różnica w komforcie ryb jest na znacznie wyższym poziomie i będzie do z korzyścią zarówno dla mnie jak i dla ryb to mogę się nad tym porządnie zastanowić nad dnem 120x60 lub 120x70 tyle że to już wtedy będzie calutka komoda zajęta ;)

Dziękuję za pomoc.

pozdr. P4v3u

Opublikowano

a może kup np Saulosi od np. dr Pawlaka z Torunia. 12-14 sztuk młodzieży i będziesz miał pole do obserwacji. Później jak zaczną się wybarwiać dokonasz selekcji. Tak myślę, bo przy tym gatunku mam naprawdę na co popatrzeć

Opublikowano

Saulusi będzie na pewno tylko tak jak pisałem wyżej czy nie lepiej z 3 - 4 różnych źródeł aby uniknąć łączenia się osobników z jednej Lini pokoleniowej.

Opublikowano

Wystarczy ze kupisz z 2 zrodel ja np; robie tak ze kupuje 8 szt 2-3cm i do tego dokupuje 2 sztuki 4-5cm wybarwiajacych sie samcow z innego zrodla ,cechujacych sie dobra kondycja zawsze 1 z nich zostaje dominantem i tego zostawiam, wiec Ty mozesz dokupic 3 wybarwiajace sie najintensywniej, zwroc uwage na ich zachowanie i wyglad gdy dojdziesz do wniosku ze sa dominantami sklepowego zbiornika kupuj .Na 90% nadwyzki samcow plywaja np;w malawianie , diskusie .