czester_ Opublikowano 23 Grudnia 2006 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Witam, interesuje mnie jak robicie swoje zdjęcia pociechą dysponując tylko zwykłą cyfrówka... czy dokładacie jakies specjalne swiatła ?? Czasem w galerii widze swietne zdjęcia rybek, ostre wyraziste i ciemne tło jak to robicie, czym? Z góry dziekuje za odpowiedz! Cytuj
rAku Opublikowano 23 Grudnia 2006 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Do tego potrzebny jest dobry aparat, dobry program obrabiający noi i po części wprawy Cytuj
danielj Opublikowano 24 Grudnia 2006 #3 Opublikowano 24 Grudnia 2006 I jeszcze dużo cierpliwości Mnie wychodzą 2-3 zdjęcia na 300 :!: i myślę ,że mam niezły wynik. Są oczywiście Klubowicze którym idzie to o wiele lepiej , ale oni mają to co jest o wiele ważniejsze od aprzętu, a mianowicie Dotknięcie Boga 8) , które pozwala im robić dobre fotki:)))). A tak na serio to doświadczenie i znajomość zachowań naszych pupilków to podstawa przy fotografii ryb.[/b][/i] Cytuj
nimbo Opublikowano 24 Grudnia 2006 #4 Opublikowano 24 Grudnia 2006 niestety danielj ma racje, ciezko sie robi zdjecia rybom... wychodza mi jakies 5 zdjec na 500 w swietle dziennym... polecam robienie zdjec w nocy przy zgaszonym swietle w akwa, tu juz moja srednia wynosi ok. 5 na 200-300 zdjec Cytuj
Skalarowski Opublikowano 24 Grudnia 2006 #5 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Oj tak..... bardzo trudno,czasami nawet da się tak przez to załamać że chce się coś rozwalić Cytuj
czester_ Opublikowano 24 Grudnia 2006 Autor #6 Opublikowano 24 Grudnia 2006 oj widze że powoli trafiacie w temat... więc ogólnie to interesuje mnie czy robicie to za pomocą zwykłej lampy błyskowej?? Ja dotąd robilem makra przy oswietleniu akwaryjnym bez flesha z aparatu... zdjecia wychodzily 2-3 na 300 i dosc wyraziste natomiast z lampa blyskowa tak srednio mi sie podobaja nawet jezeli szumy są mniejsze. Macie jakąś specjalną technikę? Cytuj
nabe Opublikowano 25 Grudnia 2006 #7 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Przeglądając neta trafiłem na taką ciekawostkę: http://www.aquarienfotografie.net/index.php?itemid=86. Czyżby krok w dobrym kierunku szkoda tylko że to takie drogie, a opinie o tym aparacie też są mieszane. Cytuj
kisor Opublikowano 26 Grudnia 2006 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2006 jasne, tylko wszelkie programy tematyczne w aparatach to da sie ustawic samemu. Chodzi tu tylko i wylacznie o czas ekspozycji, przeslone i czułość ISO. Do tego czasem nasycenie, ostrość, kontrast. I tyle. Wiedząc jakich ustawień nam potrzeba i jakich efektów oczekujemy, można samemu to wszystko ustawić, bez programu w aparacie, który nam podpowiada. Może to być oczywiście pomocne, ale jeśli liźnie się trochę teorii, poprze praktyką z aparatem z ustawieniami manualnymi i już co nieco nawet z kiepskich aparató można wycisnąć. Obróbka (często drobna) zdjęć, to już inna kwestia. Najczęściej ogranicza się do kadrowania, lekkiego rozjaśnienia czy korekcji gamma, zwiększeniu kontrastu, nasycenia czy ostrości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi