Skocz do zawartości

nieczyszczony kubel a no3 w akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam szanownych kolegow.

jak w temacie - czy waszym zdaniem nieczyszczony (8 miesiecy) kubel, moze miec wplyw na wysokie no3 ( =50, test tetry) w akwa?

akwa 450l - obsada ok 25 ryb "w pol doroslych" :wink:

na kuble mam rzadka gabke jako prefiltr, wiec podejrzewam, ze kubel bedzie zasyfiony, az milo. jako, ze z natury jestem len, to chce poznac wasze zdanie, czy warto kubel otwierac czy nie.

baniak cotygodniowo czyszczony z podmianka 30% wody.

Opublikowano

Wg mnie zasyfiony kubeł ie powinien wpływać na wysokie NO3. Wysokie NO3 i brak NH3, NO2 jest raczej rezultatem jego dobrej pracy.

Z drugiej strony to jeżeli w kuble masz syf w postaci niezeżartego pokarmy, odchodów itp to może to zacząć gnić i co za tym idzie produkować NH3 co w kuble od ręki przetwarzane jest na NO2 -> No3 o tym samym kubeł może być "producentem" NO3 sam w sobie.

Teoretycznie tak to może wyglądać, jak jest w praktyce....hmmm

Jeżeli nie chce Ci się pomagać w domu przy świątecznych porządkach - czyść kubeł - na pewno nie zaszkodzi, a małżonka/partneka nie będzie narzekać że nic nie robisz.

Ja czyszczę raz na jakieś pół roku i zawsze jest co czyścić.

Opublikowano

a u mnie nie ma czego czyścić :( Otwieram, popatrze popatrze, czasem wypłucze pierwszy worek z ceramiką, nasmaruje uszczelki i tyle.

podzielam zdanie przedmówcy,iż kubeł może być przyczyną podwyższonego NO3. Sam fakt pojawienia się wątpliwości co do stanu kubła powinien skłonić autora do jak najszybszej weryfikacji owych wątpliwości ze stanem faktycznym, co powinno nastapić poprzez otwarcie kubła i organoleptyczne zbadanie jego zawartości.

Opublikowano
a u mnie nie ma czego czyścić :( Otwieram, popatrze popatrze, czasem wypłucze pierwszy worek z ceramiką, nasmaruje uszczelki i tyle.

moderator robi OT :mrgreen: pytanie zawarte w poscie bylo inne :wink:

Opublikowano

no wiec juz po "operacji". niestety po otwarciu kubla zastalem niezle szambo.

pierwsze co jutro zrobie to kupie gesty prefiltr, bo to co widzicie mowi samo za siebie. za tydzien po podmiance zmierze no3 i jezeli spadnie ponizej 50, to znaczy ze syf w kuble byl jego przyczyna.

kilka fotek :

post-7678-14695712356976_thumb.jpg

post-7678-14695712357636_thumb.jpg

post-7678-14695712358093_thumb.jpg

post-7678-14695712358513_thumb.jpg

Opublikowano

ja tam do toitoia nie zagladam :mrgreen:

edit : zmierzylem no3 po 2 godzinach od wyczyszczenia kubla i no3=25 :mrgreen:

czyli widac wszystko wrocilo do normy. wniosek - nieczyszczony kubel powoduje wzrost no3.

Opublikowano
zmierzylem no3 po 2 godzinach od wyczyszczenia kubla i no3=25 :mrgreen:

czyli widac wszystko wrocilo do normy. wniosek - nieczyszczony kubel powoduje wzrost no3.

I tu czegoś nie rozumiem?

Skoro NO3 było >50 i po wyczyszczeniu kubła spadło do 25 to co się stało z pozostałymi 25???

Podmieniłeś wodę? Pamiętam że pisałeś kiedyś że w kranie masz NO3 około 15 czyli wychodzi że powinieneś wymienić 80% wody???

Dziwne mi się to wydaje bo też walczę z NO3 no i dziś jak rzadko kiedy NO3 po podmianie spadło mi z 50 do około 35 ale to potrafię wytłumaczyć - wlałem 20 dwulitrowych butelek wody mineralnej :-) - ale jak to się stało u Ciebie nie mam pojęcia.

Napisz co robiłeś poza czyszczeniem kubła???

Opublikowano

mylisz mnie z kims :wink: w kranie mam no3=0, a podmienilem 30% wody rano podczas cotygodniowej pielegnacji akwa. wiec podejrzewam, ze jakbym wymienil wode po czyszczeniu kubla to byloby jeszcze mniej.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.