Skocz do zawartości

jakie oświetlenie do Ps.saulosi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
power glo bym raczej odrzucił jeżeli poważnie myślisz o roślinach. Możesz zamontować aquarele +jakąś dedykowaną do roślin (np hagena). Na Twoim miejscu zmieniłbym koncepcję na T5 i zamontował dwie rołśinne świetlówki AM albo jedna roślinną+reef white 10kK

Pociągnę temat jeszcze trochę ;) Obecnie mam zbiornik na 180 litrów, ale za pół roku planuję przeprowadzkę do 450 litrów. Ile sztuk i jakich świetlówek powinienem zaplanować do nowego zbiornika i o jakiej mocy? Sorry, że tak przynudzam, ale zupełnie się na tym nie znam. Jak pogodzić klimat Malawi z odpowiednim natężeniem oświetlenia dla roślin. Proszę, pomóżcie mi znaleźć złoty środek ;) Nie wyobrażam sobie zbiornika choćby bez namiastki roślin ;) W przypadku nowego zbiornika nie ma znaczenia czy będzie to T5, czy T8. Jak mi doradzicie tak zrobię ;)

Opublikowano

Typowo "roślinną" świetlówką jest Osram Fluora (temperatura barwowa 7000K, dużo czerwonego i niebieskiego widma światła). Świeci trochę na różowo, więc dodanie drugiej świetlówki o temperaturze ok. 10000K (jak już wyżej napisano) złagodzi ten kolor. Wybór dość spory: Sylvania Aquastar, Philips Aquarelle, Arcadia Marine White itp.

Opublikowano

I tu dochodzimy do kwestii która kilka razy była omawiana: Wpływ światła na płochliwość ryb.

Pyszczaki nie lubią dużej ilości światła o niskiej temp. barwowej. Barwą światła jaka odpowiada tej na głębokości 5-15 m są wartości powyżej 10 000K. Tak więc jeżeli chcesz mieć spokojne ryby to musisz wybierać świetlówki typu reef white i podobne. Z mojego doświadczenia wynika że nie ma znaczenia czy tych świetlówek będzie dużo czy mało (u mnie nawet 3 sztuki 54W nie przeszkadzały pyszczakom, mało tego nawet tego nie zauważyły) Niestety jak już napisano takie oświetlenie nie jest najlepsze dla roślin. Jeżeli musisz mieć rośliny w malawi (sic!) ;) to ja bym zastosował 1x10 000K+15 000K+plant grow. Wszystkie od AM. Co do mocy to chyba 54W każda ale na temat doboru oświetlenia do roślin to Ci już nie doradzę, bo osobiście roślin w akwarium nie uznaje i nie mam na tym polu doświadczenia.

Opublikowano

Świetlówki "typowe" dla roślin są według dwóch szkół;

1. To świetlówki takiej np. Hagen Flora-Glo, Leuci Diversa Opti Plant, Aqua Medic Plant Grow. Charakteryzują się dużą ilością barwy czerwonej i niską ciepłotą. Zapewniają przyzwoity wzrost roślin, krzaczenie się i nie wpływają stymulująco na glony. Zresztą wbrew obiegowej opinii dotyczącej rodzaju światła.

2. Świetlówki oscylujące ciepłotą pomiędzy 6500 k i 8200 k- Philips Master TLD 865, 965, Sylvania Gro-Lux, Leuci Opti Natural.

3. Oczywiście od biedy rośliny wykorzystają to co jest w Hagen Power czy Aqua Glo. Jednakże warunkowo, nie wszystkie rośliny i nie jest to korzystne światło. Z zasady rośliny preferują ilość, a nie jakość światła.

4. Pytanie o sens mieszania świetlówek w ogóle w tak wąskich zbiornikach. Czy aby na pewno nie dostajemy czegoś wypośrodkowanego? Może faktycznie lepiej użyć np. dwóch identycznych, pośrednich świetlówek, miast mieszać- upraszcza to wiele rzeczy.

Ja osobiście- dla siebie, nie radząc komuś, ale dla siebie- wrzuciłabym dwie świetlówki 6500K i tyle. Bez kombinowania i udziwniania.

Opublikowano
Co do mocy to chyba 54W każda ale na temat doboru oświetlenia do roślin to Ci już nie doradzę, bo osobiście roślin w akwarium nie uznaje i nie mam na tym polu doświadczenia.

Wyczytałem w necie, że na każdy litr wody powinno się zastosować 0,5W światła sztucznego. Wydaje mi się jednak, iż w moim przypadku będzie to dużo za dużo. Rośliny typu anubias, kryptokoryna czy mikrozorium wymagają raczej umiarkowanego oświetlenia, no i będzie jasno jak na statku w czasie balu kapitańskiego. 450 litrów=225W czyli 4 świetlówki 54W.

Czy to nie za dużo jak na pyszczaki?

Opublikowano

co jak co ale wyliczanie watów do litrów wody to chyba najgorszy możliwy współczynnik. Gdzieś w necie widziałem tabele do akwarystyki roślinnej z przelicznikiem lumeny na cm2 powierzchni dna. To wydaje mi się lepszym sposobem wyliczania oświeltenia. Sprawdź na forum holenderskim ,może będzie o tym coś więcej. 4 x54W do 150x50 to imo trochę zbyt dużo.

Opublikowano
4. Pytanie o sens mieszania świetlówek w ogóle w tak wąskich zbiornikach. Czy aby na pewno nie dostajemy czegoś wypośrodkowanego? Może faktycznie lepiej użyć np. dwóch identycznych, pośrednich świetlówek, miast mieszać- upraszcza to wiele rzeczy.

Ja osobiście- dla siebie, nie radząc komuś, ale dla siebie- wrzuciłabym dwie świetlówki 6500K i tyle. Bez kombinowania i udziwniania.

1. A jakie konkretnie? Pytam, gdyż zastanawiam się czy w przypadku dwóch świetlówek 6500K nie będzie w zbiorniku za różowo?

A jaka moc będzie optymalna?

Opublikowano

Co powiecie na takie zestawienie do 80x50x45 (180 litrów)

- Philips Master TLD 965 - 36W,

- Philips Aquarelle TLD 10K - 18W.

Nie będzie za różowo? ;)

Razem 54W. Chyba dla anubiasów powinno starczyć.