Skocz do zawartości

jakie oświetlenie do Ps.saulosi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ilość dziennego światła od akwarysty nie zależy, chyba że steruje sobie żaluzjami? Sztuczne 8-10 godz/dobę, ja przez kilka miesięcy letnich w 1 akwa nie świeciłem wcale, beż żadnej widocznej szkody dla ryb, Konings wręcz zaleca zapalanie światła tylko w czasie karmnienia itp. Imo kwestia bardziej estetyczna jak długo i jak bardzo ma się świecić. Chociaż zimą na pewno warto przedłużyć rybom dzień, żeby móc w ogóle je pooglądać :)

Opublikowano

Dla ryb nie ma znaczenia oświetlenie.

W zbiorniku robi się "widniej" w chwili, gdy w pomieszczeniu robi się "widniej":) Rybom to wystarcza.

Druga kwestia to rośliny- tutaj naświetlanie powinno wynosić około 8 godzin...

Dla saulosi Power Glo powinna być ok.

Kwestia indywidualnych upodobań. Dla mnie i na mój gust Power Glo to dość przereklamowany produkt, przy tym o dość nietypowej ciepłocie. No i kwestia roślin...

Nie wkradł tu się jakiś błąd?

Raczej uproszczenie. Mutra wyjaśnił. Faktycznie- można było to napisać bardziej dosadnie:)

Opublikowano

Jednak chyba z uwagi na rośliny (anubias, kryptokoryna, mikrozorium) 10 godzin to minimum?

Np. przy oświetleniu Philips Master TLD 865 lub 965 i Philips Aquarelle TLD 10K

Opublikowano

10 godzin to raczej maksimum. Myślę, że 8 też wystarczy przy tego typu roślinach. Rodzaj cryptocoryne nie jest światłolubny- w naturze porasta na ogół brzegi małych strumieni w lasach deszczowych, gdzie jest mało słońca, tworząc formy sub i emersyjne. Mickrozorium to podobne habitaty.

Anubias zasadniczo rośnie podobnie, a przy dużym oświetleniu wręcz pokrywa się glonami (na ogół pędzelkowatymi).

Opublikowano

ja świece 16 godzin dziennie. No ale ja roślin nie uznaje, a świece glonom żeby im się dobrze rosło. Zgodze się z Mjunszajn co do 10 godzin, z tym zastrzeżeniem że jeżeli chcesz trzymać rośliny (sic!) to musisz baczniejszą uwagę zwracać na to czym świecisz. 10 godzin świetlówką bez czerwonego spektrum sukcesu Ci nie zapewni.

Opublikowano
Zgodze się z Mjunszajn co do 10 godzin, z tym zastrzeżeniem że jeżeli chcesz trzymać rośliny (sic!) to musisz baczniejszą uwagę zwracać na to czym świecisz. 10 godzin świetlówką bez czerwonego spektrum sukcesu Ci nie zapewni.

A możesz mi doradzić jakieś konkretne rozwiązanie na 2 świtlówki T8?

Opublikowano

power glo bym raczej odrzucił jeżeli poważnie myślisz o roślinach. Możesz zamontować aquarele +jakąś dedykowaną do roślin (np hagena). Na Twoim miejscu zmieniłbym koncepcję na T5 i zamontował dwie rołśinne świetlówki AM albo jedna roślinną+reef white 10kK