Skocz do zawartości

Zakładanie małego Malawi...

bolek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Przez około 8 lat miałem 2 żółwie czerwonolice w swoim 112l akwarium. Teraz chciałbym w nim założyć małe malawi. Mam już nawet kąt w pokoju przygotowany pod szafkę która bd miała wymiary 100 x 40. Szafka będzie przystosowana pod akwarium 200 l na które w przyszłości bd chciał wymienić moje 112l.

Aktualnie kompletuje sprzęt dlatego potrzebuje kilku rad:

1.Jaki filtr zewnętrzny polecacie oczywiście już pod te 200l:

Co sądzicie o czymś takim?

http://www.allegro.pl/item825946864_filtr_hw_302_1000l_h_18wat_akw300_500l_gratis_gwar.html

2.Grzałka 150W wystarczy? Została mi po żółwiach wraz z termoregulatorem.

3.Filtr wewnętrzny - co byście radzili - dobry i w miarę tani. Ten co mi po żółwiach został, miał problem z czyszczeniem wody w tych 112l (choć był do 200l) wiec potrzeba nowy.

4.Taka szafka da rade pod 200l? http://www.allegro.pl/item821184815_szafka_lux_100x40x67_profil_prosta_85_kolorow.html

Należę do grona tych ludzi którzy rozważnie planują każdą sprawę więc za bardzo mi się nie spieszy. Każde rady mile widziane.

Pozdrawiam Marek

Przepraszam bolek89, ale całkiem przypadkowo trafiłem na ten wątek i mam wrażenie, że trochę mijasz się z prawdą. Jeśli jest inaczej to proszę popraw mnie. Piszesz, że przez 8 lat hodowałeś żółwie czerwonolice w 112l akwarium :mrgreen:. Albo pomyliłeś litraż, albo dosyć często wymieniałeś je na mniejsze. Ja zaczynałem od okazów niewiele większych od 5zł monety, trzymanych w plastikowej misce z gustowną palemką, a skończyłem na ponad 400l akwarium. Były to przez cały czas te same zwierzęta, 3 sztuki i po ok. 6 latach musiałem je oddać w dobre ręce, ponieważ u mnie w akwarium było dla nich już zbyt ciasno.

Podejrzewam, że filtr wewnętrzny może jak najbardziej zostać, ponieważ nie spotkałem jeszcze takiego, który poradziłby sobie z metabolizmem żółwi. Napisz tylko jaki to model.

Zamiast profilu wybierz akwarium proste, ponieważ: pokrywa, szafka, oraz sam zbiornik są tańsze; przy tych samych wymiarach akwarium proste ma większą powierzchnie dna, a także pojemnośc; po pewnym czasie akwarium proste może obrucić :)

Przeczytaj dokładnie FAQ i przejżyj odpowiednie działy forum - odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są tam zawarte.

A tak moim zdaniem, to:

1.Tego filtra, który pokazałeś nie znam. Filtr zewnętrzny do 200 l. może być np. Eheim 2224 (ja go mam u siebie i jestem bardzo zadowolony), albo 2226, możesz też zaszaleć i wziąć 2228, gdybyś kiedyś chciał większe akwa, z innych to np. Atman (seria CF).

2.Grzałka 150W wystarczy.

3.Napisz, jaki masz ten filtr wewnętrzny po żółwiach. Do 200 l akwa najlepiej taki z przepływem z 1000-1500 l/h.

4.Taka szafka da rade.

Wiem,że byłoby to zbyt piękne ale...nic na siłę.Zbierz się w sobie, wstrzymaj bóle,zaoszczędź trochę więcej kasy i kup od razu większe akwarium. Masz wtedy 10x więcej możliwości doboru gatunków, mniej problemów i więcej satysfakcji. W tym czasie przygotuj się merytorycznie,wybierz jakieś fajne gatunki dla siebie, i ciesz się z malawi. Z tym co masz wybór obsady masz ograniczony do kilku rybek a gatunki do wyboru można policzyć na palcach jednej ręki zasłużonego pracownika tartaku.

Z nie-malawi polecam do tej 112 tanganikańskie muszlowce .

A więc po kolei:

czester_ - czytałem faq i kilkanaście postów

aqua skalar - no niestety tak było; Aż takie duże nie urosły najwidoczniej małe akwarium doprowadziło do skarłowacenia. Byłem jeszcze dzieckiem i wszystko musiałem kupować za własne pieniądze więc lekko nie było a oddać ich też nie miałem gdzie. PS: Ciężko było z tą filtracją ;]

nabe - nie mam miejsca na większe akwarium już te 200l ledwo co się zmieści. Nie mam jakiś specjalnych wygórowanych preferencji co do rybek. Saulosi zdecydowanie mi wystarczą.

• 2 tygodnie później...
Wiem,że byłoby to zbyt piękne ale...nic na siłę.Zbierz się w sobie, wstrzymaj bóle,zaoszczędź trochę więcej kasy i kup od razu większe akwarium.

Naprawdę cenna rada. Ja kupiłem 200 L i już żałuję, chociażby z tego powodu, że nie mogę sobie pozwolić na taką obsadę jaką bym chciał.

Co do filtra zewnętrznego to mam Fluvala 205.

W zupełności starcza mi też grzałka 100W (drugą kupiłem i leży w szafce, bo okazało się że nie jest potrzebna) pomimo, że w domu temperatura waha się pomiędzy 19 a 21 stopni.

• 3 miesiące temu...

Musi mieć pełne plecy. Teraz zamawiałem dla kumpla szafkę na 240l. z drzwiami przesuwnymi, gdyż żadna z firm na rynku nie podjęła się drzwi przesuwnych. Paranoja - masówa jak rzadko.Wracając do twej komody to jeżeli będą min.4 punkty podparcia i pełne plecy to możesz stawiać.