Skocz do zawartości

Różnorodność pokarmów- czy jest sens? [wydzielony]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moim zdaniem pokarmy poszczególnych marek jednak różnią się jakością.

Zgadzam się z tym twierdzeniem pokarmy tego samego typu różnych producentów różnią się jakością składników sposobem przetwarzania przyswajalnością itp. stąd również ich różnice cenowe (oczywiście nie do końca racjonalne :wink: )

Podobnie jak szynka parmeńska różni się od szynki z biedronki za 19,50 za kilo lub jak jedna kiełbasa może mieć 85% zawartości mięsa a druga 25% :)

Opublikowano

Koledzy a może któryś z was powie mi jaka jest różnica miedzy spiruliną w granulacie a w płatkach??

Tak się składa że posiadam również zbiornik z roślinożerna Tanganiką i stosuje 5 różnych pokarmów i moje rybcie każdy z nich wcinają aż się gotuje.

Opublikowano
spiruliną w granulacie a w płatkach??

Jak pomiędzy mielonym mięsem wołowym i klopsikiem. W sensie wartości- żadna.

Teoretycznie granulat może byc przydatniejszy do obfitego skarmiania, albo skarmiania większych ryb.

Szulo na Twoje pytanie dotyczące pokarmów.

OSI Shrimp i Hikari Excel zapewniają to wszystko co pozostałe. Czyli wystarczą dwa pokarmy podawane w różnych proporcjach, aby dostarczyć rybom to samo co podając kilka rożnych pokarmów.

Zgadzam się z tym twierdzeniem pokarmy tego samego typu różnych producentów różnią się jakością składników

Zgadza się. Właśnie dlatego lepiej kupić dwa, dobre i dostosowane o potrzeb ryb pokarmy, niż 15 różnych, byle jakich.

ale gdybyś miał grupę kontrolną.

Moja propozycja to 20 zbiorników 240 litrowych

10- obsada po 12 młodych saulosi

10- po 12 młodych demasoni.

Potem już wystarczy podzielić na różne sposoby podawania pokarmu i obserwować, mierzyć parametry, liczyć młode przez myślę 3 lata i mamy gotowa odpowiedź.

Opublikowano

Tylko trzeba kupić zapas badanych pokarmów na te 3 lata,żeby badanie naukowe nie wzięło w łeb jeśli producent potajemnie zmieni skład :)