zeetu Opublikowano 17 Listopada 2009 #1 Opublikowano 17 Listopada 2009 Witam Po kilku latach postanowilem wrocic do hodowli. Wczesniej hodowałem pielegnice pawiokie.Teraz zastanawiam sie nad wyborem. Posiadam akwarium 120x40x40 Woda stoi juz 5ty dzien.Podłoże piasek (płukany i wyparzany kilkakrotnie) kilkakamieni plaskich ,duzo kryjówek.Woda wciąż mętna (cały czas filtrowana filtrem wewnetrznym i napowietrzana osobną pompką) żadnych roslinek. Myslalem nad saulosi.Jednak w bydgoszczy podczas kilkudniowych poszukiwan udałomi sie znaleść tylko hodowce ktory posiada malutkie saulosi (2-2,5cm) zastanawiam sie nad zakupem.Nie wiem ile ta odmiana bedzie sie wybarwiać i rosnąć.Ile takich rybek zakupic do takiego akwarium?Czy opieka nad nimi jest duzo bardziej wymagająca? Pozdrawiam! I dziekuje za porady.
MalawiHobby Opublikowano 17 Listopada 2009 #2 Opublikowano 17 Listopada 2009 Kupić ich możesz jakieś 15-20sztuk,aby było odpowiednia liczba samiczek,rosną i wybarwiają(samce) się szybko,na forum możesz poszukać jak wybarwia się saulosi. Hodowla nie jest bardzo trudna
slawek gorol Opublikowano 17 Listopada 2009 #3 Opublikowano 17 Listopada 2009 wlasnie caly urok, nie tylko saulosi, ale kazdej ryby polega na obserwowaniu jej wzrostu, postepu w wybarwianiu itd. saulosi to malo wymagajace pyszczaki, piekne samce i zolte samiczki gwarantuja piekny zbiornik. jezeli chcesz zbiornik only saulosi to ze 20 sztuk mlodziezy pozwoli juz cos sklecic. pewnie i tak ok 70-80% wyrosna same samce to jest urok malawi
mutra Opublikowano 17 Listopada 2009 #4 Opublikowano 17 Listopada 2009 A ta woda to tak sobie stoi sama przez 5 tygodni czy coś do niej dodałeś?
zeetu Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor #5 Opublikowano 17 Listopada 2009 a co pozniej zrobic z samcami?chyba az tyle nie moze ich byc ?
zeetu Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor #7 Opublikowano 17 Listopada 2009 Jeszcze pytanie czy z takich małych że tak powiem coś "odpadnie" ? Woda stoi od 5 dni. dolałem uzdatniacz ktory polecili mi w sklepie zoologicznym.Jeszcze jej nie testowałem.
slawek gorol Opublikowano 17 Listopada 2009 #8 Opublikowano 17 Listopada 2009 piszesz, ze miales pawiookie, a mi sie wydaje ze nie masz bladego pojecia o czym my tu mowimy. a co sie robi z pawiookimi, jak sie redukuje? co z nimi robiles? polecam FAQ.
mutra Opublikowano 17 Listopada 2009 #9 Opublikowano 17 Listopada 2009 Nie inaczej, doczytaj FAQ. Samo "odstanie" wody nie wystarczy do bezproblemowego wpuszczenia ryb.
zeetu Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor #10 Opublikowano 17 Listopada 2009 Czytam czytam. Pawiookie mialem 2 dosc wyrosniete.2 razy doszlo do tarła i ryby poszly po rodzinie. Mysle nad rybkami startowymi.Jakie wybrać ?Kiedy je wpuscic do baniaka? Mam tez mozliwosc zapozyczenia na akis czas filtru od znajomego ktory hoduje yellow.CO o tym myslicie? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi