Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tak mi doradzili w sklepie w sosnowcu - na razie ryby żyją i mają się dobrze nie ganiają sie wiec powinno być ok

pozdrawiam

na początku to i demasoni byłby grzeczny w stosunku co do reszty.jak podrosną wtedy mogą się zacząć problemiki.

Opublikowano

Tak po prawdzie jeszcze niedawno byla to jak najbardziej akceptowana obsada do 250l. I IMO jak beda haremy z jednym samcem i kilkoma samicami to taki uklad ma szanse.

MalawiHobby - chyba maksimum :P I nie przesadzajmy, inne warunki ma uklad 2+x saulosi w 112l a inne 3 haremy a akwarium ponad dwukrotnie wiekszym...

Opublikowano

A na forum się wypowiada osoba z tego sklepu co uważa,że 1gatunek w 240l to absolutne minimum

A słyszałeś, że jak chłopcy są niegrzeczni i kłamią to im rosną nosy, potem puchną i czerwienieją?

Zacytuję Ci siebie samą

Ja zaczynałam od 98 litrów.

Uważam, że doraźnie można przetrzymywać ryby z Malawi w zbiorniku o powierzchni dna 100x40, a okresowo nawet w mniejszych zbiornikach. Jednak takie zbiorniki, nawet jako jednogatunkowe nie nadają się na zbiornik docelowy. Już o tym wspominałam wcześniej- jedynie ryby z rodzaju pseudocrenilabrus nadają się do tego typu zbiorników. No, ale one nie są pyszczakami i nie są rybami stadnymi.

Jeśli chodzi o 240 litrów myślę, że można je przeznaczyć na grupę jednogatunkową, lub zbiornik OFM w przypadku mniejszych ryb z grupy MBUNA.

To jest moje osobiste zdanie i wiele osób, które tutaj są zalogowane, znają mnie osobiście, słyszeli lub sami dostali właśnie takie wskazówki ode mnie, u nas w firmie.

W dodatku ja, tutaj, jestem prywatnie i mogę mieć swoje, prywatne zdanie. Zaprzeczysz?

Naucz się czytać.

ps.

No i widzisz- gdybyś dobrze i Tobie podobni doradzali dobrze, to byśmy mieli ułatwiona sprawę, a tak dzięki takim miłośnikom bojowników w kubeczkach, możemy tylko popierać dobre trendy. Dziękujemy Ci- chcesz oficjalna laurkę i misia?