lance23 Opublikowano 4 Listopada 2009 #1 Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam Jestem początkujący - to moje pierwsze akwarium (raczej żonki )w życiu i proszę o radę Jakie pyszczaki i w jakiej ilości mogę tam umieścić. Tak żeby było kolorowo - coś niebieskiego, żółtego ,pomarańczowego,czerwonego - coś z tych kolorów. I jeszcze żeby nie były zbyt agresywne pozdrawiam
nabe Opublikowano 4 Listopada 2009 #2 Opublikowano 4 Listopada 2009 Pseudotropheus saulosi spełnia wszystkie kryteria.
slawek gorol Opublikowano 4 Listopada 2009 #3 Opublikowano 4 Listopada 2009 ehhhh...gdybym mial wolne 250l. to zrobilbym demasonarium 8) niestety juz nie mam...
aarset Opublikowano 4 Listopada 2009 #4 Opublikowano 4 Listopada 2009 ehhhh...gdybym mial wolne 250l. to zrobilbym demasonarium 8) niestety juz nie mam... A ja mam, ale na początek przygody z Malawi nie polecam takiego rozwiązania.
yaro Opublikowano 5 Listopada 2009 #5 Opublikowano 5 Listopada 2009 zdecydowanie nie demasonki dla żonki toż to za duze ryzyko Moje typy to: Saulosi i maingano Saulosi i m. livingstoni jako opcja rdzawy lub zamiast saulosi msobo. Nie prpoponował bym z 250l akwarium jednogatunkowego dla początkujacego, bo to co nas kręci wcale na początku przygody z akwarystyka nie jest dla właściciela takie jak dla nas. Po drugie nie ma co liczyc na czerwony kolor w takim akwarium zdecydowanie zostaje Ci: żółty, czarny, granatowy i niebieski ale z moich propozycji spokojnie powinieneś coś wybrać dla zony.
Mcbazo Opublikowano 5 Listopada 2009 #6 Opublikowano 5 Listopada 2009 A JA POLECĘ PS.ACEI N-GARA I PS.SAULOSI BO FAJNIE KONTRASTUJĄ. wyłącz caps locka kiedy piszesz na forum. mutra
doolga Opublikowano 6 Listopada 2009 #7 Opublikowano 6 Listopada 2009 a ja Saulosi i Socolofi albinosy. Na czarnym tle to miodność!
orzechopcja Opublikowano 6 Listopada 2009 #8 Opublikowano 6 Listopada 2009 Tak żeby było kolorowo - coś niebieskiego, żółtego ,pomarańczowego,czerwonego - coś z tych kolorów. I jeszcze żeby nie były zbyt agresywne pozdrawiam Niebieskiego- Pseudotropheus socolofi, Melanochromis cyaneorhabdos maingano , Maylandia Estherae RED BLUE Żółtego- Labidochromis caeruleus Yellow, Maylandia Estherae Red Red Pomarańczowo- Maylandia Estherae Red Red Czerwonego-? może (Mieczyka albo neona) są czerwone Hemichromis lifalili, ale to inna bajka. Może jeszcze nie teraz.
mobi Opublikowano 10 Listopada 2009 #9 Opublikowano 10 Listopada 2009 Witam cię, ja ci zaproponuje Melanochromis johannii & Pseudotropheus sp. "Elongatus Mphanga" mam taki "dubelek" w 240 i jestem zadowolony. Samce johanni są obłędne (ciemne granatowe poziome pasy) kontrastują wspaniale z żółtymi samiczkami. U Mphang będziesz miał piekne samce (niebieskie w pionowe pasy, płetwy na końcówkach delikatnie zabarwione na żółty) u mnie jak narazie utrzymują się takie 3 samce, co do samic to są "cieniem" samców.
misiek80 Opublikowano 10 Listopada 2009 #10 Opublikowano 10 Listopada 2009 Ja w 180 l. mam jedno z zestawień, które zaproponował yaro, a mianowicie Saulosi i M. livingstonii, i jest pięknie. Saulosi to wiadomo: panie żółte, żółto-pomarańczowe, dorośli panowie intensywnie niebiescy w pionowe granatowo-czarne pasy. M. livingstonii srebrzysto-szare z błękitnym (lub podobno) szaro-oliwkowym połyskiem... moje ewidentnie póki co błyszczą na błękitno.
Rekomendowane odpowiedzi