Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwa 450 l :

- wybarwione 2 samce saulosi, 3 zbiera co dzien lanie..

-wybarwiony 1 samiec hongi srt, dwa pozostaja w cieniu i udaja ze sa samicami :wink:

- wybarwione 4 samce l.fuelleborni super orange, nikt im nie podskoczy. tocza miedzy soba walki wewnatrzgatunkowo, ale raczej bezkrwawo...

- wybarwiaja sie 3 samce redow

imo i tak za duzo samcow jak na baniak 450l. cos bede musial pokombinowac....

Opublikowano

z tego co piszecie to nikt nie ma samców wybarwionych przez okres dwóch czy trzech lat, wszystko to jest okres przejściowy w trakcie dojrzewania ryb

Wyciągnąć wniosek można również że demasonki są szczególną taką odmianą, no i ryby o niskiej agresji wewnatrzgatunkowej.

Opublikowano

W 240l mam na dzień dzisiejszy 1 samca saulosi i 4 perspicax'a. Wszystkie ryby w pełni wybarwione, przy moim małym akwarium ta agresja miedzy nimi bardzo fajnie się rozkłada przynajmniej dotychczas. Zadna ryba nie jest zamęczona, mocno pogryziona etc. Ryby mają prócz saulosi ~1,5 roku.

Opublikowano
z tego co piszecie to nikt nie ma samców wybarwionych przez okres dwóch czy trzech lat, wszystko to jest okres przejściowy w trakcie dojrzewania ryb

Wyciągnąć wniosek można również że demasonki są szczególną taką odmianą, no i ryby o niskiej agresji wewnatrzgatunkowej.

Nie wiem, czy aulony się liczą, ale z liczbą samców eksperymentowałem dobre 3 lata. Ryby żyły ze sobą od praktycznie narodzin. Przez ten czas miałem dwa, trzy i więcej samców. Póki było 3 i więcej, było ok - wybarwione maks 3, trzy ładnie i jeden trochę odstawał, okresowo 3 jednocześnie w pełni wybarwione. Jak obsadę zredukowałem, natychmiastowo pojawiły się problemy - dwa samce tłukły się niemiłosiernie, raz jednego ledwo odratowałem, był w takim stanie, że ledwo utrzymywał pion. Podobnie było z Lethrinopsami - im więcej samców, tym spokojniej, choć je trzymałem troszkę krócej. W obu przypadkach dwa samce funkcjonowały gorzej, niż inne zestawienia.