Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie jestem początkującym akwarystą w Malawi bo mam je już 4 lata ale z roślinożercami a moje pytanie brzmi czy mógłbym mieć w akwa 240l pyszczki drapieżne chodzi mi o jedno gatunkowe akwa . Jak tak to jakie i czy mogły by być z odłowu .

Opublikowano

Skoro malawi masz juz 4 lata to miałeś dużo czasu by dowiedzieć się czy możesz czy nie.

Podpowiem ci tylko że jest troche artykułów na serwisie na ten temat jak i na forum.

Poszukaj, poczytaj i się dowiedz bo dla takiego weterana wstydem jest takie pytania zadaawać;)

Opublikowano

a ja czester się przewrotnie nie zgodzę z tobą ;)

widziałem dorosłe chipokae w 240 l i nie wyglądało to źle, zresztą w serwisie naszego klubu jest opisany ten gatunek i autor poleca akwarium większe niż akwarium 100 cm, więc IMHO ta ryba da radę w takim akwarium, szczególnie jako jednogatunkowym

No i ciapek to drapieżnik ;), oczywiście drapieżniki spoza grupy mbuna odpadają zdecydowanie do 240 l.

Opublikowano

Ale z czym ty się nie zgadzasz yaro:D

Z calym szacunkiem ale ja tylko koledze powiedziałem żeby poczytał. Oczywiście że w 240 małe drapieżniki można potrzymać. Nie wiem czy mogę zaliczyć do drapieżników aulonocare np Rubin Red ale chyba tak. Odżywia się zooplanktonem i bezkręgowcami i spokojnie nadaje się do 240.

Wcześniejszy post namawiał tylko do poczytania artykułów klubowych.

Opublikowano

Wydaje mi sie, ze trzeba by sie zastanowic czy mikolajowi nei chodzi przypadkiem o typowego drapieznika. Bo zeby od razu ryby z grupy Aulonocara nalezaly do drapieznikow?:)

Napiszmy w prost, ze typowi drapieznicy z rodzaju Fossorochromis, Nimbochromis czy Dimidiochromis do 240litrow zdecydowanei sie nei nadaja. Jesli juz na sile szukamy tak owego do chyba chipokae, bedzie najrozasdniejszym wyborem.

Opublikowano

No właśnie tego nie wiem. Dlatego najrozsądniej wybrać interesujące gatunki i poczytać na ich temat.

Bo ja naprzykład do drapieżników jak najbardziej aulonki już zaliczam, wkońcu mięcho jadają ale to sprawa umowna;)

Opublikowano

Nimbochromis to nie są "typowi drapieżnicy". Przynajmniej nie w obrębie całości rodzaju.

Warto wprowadzić pojecie "drapieżnik fakultatywny", aby odróżnić właśnie drapieżników- typowych rybożerców, od drapieżników, które zjedzą i rybkę małą i larwę, ślimaczka i co tam podejdzie.

Opublikowano

Tym bardziej grupa Aulonocara nie pasuje mi do drapieznika. Idac dalej mozna by przeciez podciagnac rodzaj Cynotilapia np afre pod drapieznika, bo przeciez i larwe i skorupiaka i mala rybka nie pogardzi.

Co do Nimbochromis.. ventus, livingstonii, czy linni to w moich oczach drapieznicy. Nawet ich specyficzne sposoby polowan utwierdzaja mnie w tym.