Skocz do zawartości

Czarne podłoże do akwarium z n.livinstonii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam czarnego podłoża do akwarium z n. livingstonii w sensownej cenie (potrzebuję jakieś 70 litrów).

Pytania:

- czy dla n. livingstonii potrzebna jest drobna frakcja (to nie mbuniak, nie wiem, na ile kopie)?

- czy faktycznie np. grys bazaltowy jest w praktyce na tyle ostry, że ryba zrobi sobie nim kuku?

Nie ukrywam, że zależy mi na frakcji grubszej niż drobny piasek ze względu na rośliny. Więc mam problem, bo jedyne, co znalazłem za sensowne pieniądze, to ten grys bazaltowy, a piszą, że nie dla przydennych, bo może kaleczyć. Z drugiej strony livingstonii to nie kirysek i ryja ma chyba solidniejszego trochę a i wąsów brak :-)

Pomocy :-)

Opublikowano

grys bazaltowy występuje w drobniejszej granulacji jako element mieszanek bitumicznych (coś ala czarny piasek frakcja 0,5-1,5mm) W mojej ocenie nie jest na tyle ostry aby mieć poważne obawy. Kiedy kupowałem miał dolomitowy do swojego akwarium, to w składzie dotykałem takiego grysu bazaltowego i nie był "ostrzejszy" w dotyku od dolomitowego.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam w akwa właśnie grys bazaltowy o frakcji 0,,8-1,6.Wcale nie jest ostry,pysie kopią aż miło.Nie zaobserwowałem żadnych skaleczeń ryb.Kupowałem go na allegro 1zł/kg.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.